Belföld

Kiadta a figyelmeztetést a katasztrófavédelem, tűzveszély van

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2022.02.10 | 16:48

A szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztet csütörtöki közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), azt követően, hogy az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Ez azt jelenti, hogy a főleg gondatlanságból bekövetkezett tűzesetek során, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le – közölték. Azt írják, hogy tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely jelentősen veszélyezteti a természeti és épített környezetet.

Ezért minden esetben figyelembe kell venni a helyi önkormányzati szabályozásban foglaltakat, ami általában csak kivételesen engedélyezi a szabadtéri égetés. Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és már a tűzgyújtás időpontjában rendelkezésre kell állnia az oltáshoz szükséges  víznek – ismertetik.

Az is segít, hogyha egy lapáttal földet hányunk a parázsra, illetve a feltámadó szél esetén abba kell hagyni az égetést – sorolják.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka – folytatják – az eldobott égő cigarettacsikk. Ezért a csikket soha senki ne dobja el, egy esetleges kirándulás alkalmával mindenki gyűjtse tárolóban! Arra is figyelmeztetnek, hogy tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A parazsat pedig homokkal, vagy földdel célszerű elzárni a levegőtől – közölte az OKF.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló