Belföld

Ezek ma a legjobban fizető szakmák Magyarországon – hitted volna?

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.13 | 11:18

A felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezések határideje közeleg, a szakmaválasztás ilyenkor a leginkább aktuális kérdés. A továbbtanulni vágyóknak február 15-ig kell beadniuk jelentkezésüket az egyetemekre, míg a szakmákat tanulni szándékozóknak február 21-ig kell kiválasztaniuk, hogy mely szakképző intézményekben folytatják tanulmányaikat.

Teljesen átalakult a munkaerőpiac

A Prohuman és a Trenkwalder munkaerőközvetítő cégek szakemberei szerint a jelentkezők elsősorban a kereseti lehetőségeket és a szakma társadalmi megbecsültségét veszik figyelembe. A fiataloknak fontos a stabil jövedelemforrás és az olyan szakmák, amelyekben látnak egyértelmű jövőképet, különösen a pénzügy, mérnöki, és IT területeken.

Az egyetemi pályaelhagyás és az ágazati változások az elmúlt években meghatározóvá váltak a magyar munkaerőpiacon. A covid-járvány és az orosz-ukrán háború gazdasági válságot hozott, amely sokakat kényszerített munkahelyváltásra. A munkaerőpiacot átalakította a digitális átállás és a külföldi beruházások, amelyek magasan automatizált, robotizált munkakörnyezeteket hoztak létre.

Míg korábban a főváros volt a legvonzóbb, most egyre többen preferálják a vidéki egyetemeket és munkahelyeket. Az intézményválasztás gyakran egzisztenciális kérdés is lehet, különösen a drága fővárosi kollégiumok és szállások miatt. A vidéki régiókban tervezett új beruházások növelik a költözési hajlandóságot, és a második vonalbeli nagyvárosok, mint Debrecen, Miskolc, Szeged és Pécs egyre vonzóbbá válnak – írja a HelloVidék.hu.

Ezek most a top szakmák – és ezek lesznek pár év múlva

Az informatikai és mérnöki szakmák továbbra is hiányszakmák, és a legkeresettebb pályakezdők jelenleg ezen a területen keresgélnek és találnak jól fizető munkát. A legnépszerűbb szakok közé tartoznak a villamos- és gépészmérnök, programtervező, mérnökinformatikus, pénzügy és számvitel. Azok, akik ezeken a területeken végzik tanulmányaikat, viszonylag gyorsan el tudnak helyezkedni, jó pénzért.

Látszanak azonban már az új trendek is. Növekszik az igény az olyan szakemberek iránt, akik magabiztosan mozognak automatizált munkakörnyezetekben, képesek a modern gyártóeszközök kezelésére és karbantartására. Az elektronikai, gépészeti és IT technikusok, valamint műszerészek iránti kereslet növekszik. Az elektromos autózással kapcsolatos területek, az AI fejlesztések, valamint az alternatív hajtás és elektromobilizáció területei is kiemelkedő fontosságúvá válnak a jövőben.

Óriási probléma a szakemberhiány, az építőiparban és a vendéglátásban végzettség se mind kell

A szakemberhiány továbbra is súlyos probléma Magyarországon, különösen a feldolgozószektorban. A HORECA és az építőipar is érintett, és a kereslet nő a vegyészek, villanyszerelők és számos egyéb szakember iránt. Az elhagyott munkahelyek miatt a pályaelhagyók száma is növekszik, és az általános elhelyezkedési esélyeket vizsgálva a végzettség egyre kevésbé fontos a belépő szinteken, ugyanakkor a szakemberhiány miatt más területeken is növekszik a kereslet, és az agráriumban, logisztikában, vegyiparban, és kereskedelemben is nagyobb szükség van képzett szakemberekre.

A munkaerőpiaci igények dinamikusan változnak. Azok a területek, amelyek korábban kevésbé voltak népszerűek, most láthatóan felértékelődnek, és egyre inkább korszerű munkakörnyezetekhez alkalmazkodó szakemberekre van szükség.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló