Belföld

Szijjártó bejelentette: Készen állunk arra, hogy katonai szerepet is vállaljunk a franciákkal

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.15 | 15:18

Érintette az űripari együttműködést is, aláhúzva a jelentős francia részvételt a magyar űrprogramban.

Magyarország és Franciaország is békét szeretne Ukrajnában, abban azonban különbözik a két ország megközelítése, hogy ezt hogyan, milyen taktikai lépéseken keresztül lehetne elérni – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban.

szijjas-utazik
Kép: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia kollégájával, Catherine Colonnával folytatott tárgyalását követően rámutatott, hogy Magyarország szomszédos államként nap mint nap szembesül az ukrajnai fegyveres konfliktus drámai hatásaival, ezért az azonnali tűzszünetben és béketárgyalásokban érdekelt.

A francia álláspont ebben a megközelítésében különbözik a mienktől, ahogy szinte az összes más európai ország álláspontja is különbözik a mienktől, és egy kivárás van arra nézvést, hogy talán lesz majd ukrán szempontból jobb hadihelyzet, amikor majd jobban lehet tárgyalásokat folytatni

– mondta.

Mi ebben nem hiszünk, mi azt gondoljuk, hogy az emberek szenvedésének most már véget kell vetni

– tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

ami ezen kívül van, és ami nem európai uniós kérdés, de stratégiai, abban szinte mind egyetértünk vagy azonos megközelítést alkalmazunk.

Erre a legjobb példaként a nukleáris energia kérdését hozta fel, kiemelve, hogy a két ország együttesen küzdött azért, méghozzá sikerrel, hogy az Európai Unió fenntarthatóként ismerje el az atomenergiát.

Emlékeztetett, hogy a szerződések értelmében egy német-francia konzorcium szállítja az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz, és míg Párizs már megadta a szükséges engedélyeket, Berlin még nem.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a német kormány bizonyos miniszterei blokkolják a paksi beruházásban a Siemens Energy részvételét, s figyelmeztetett, hogy minden ország úgy állíthatja össze az energiamixét, ahogy azt a nemzeti érdekei dikálják.

A németek most ezt a jogunkat megkérdőjelezik, és ezzel a döntéssel, ezzel a blokkolással veszélybe sodorják a hosszú távú energiellátási biztonságunkat, ami elfogadhatatlan

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy a francia Framatome vállalat vezetőivel különböző terveket dolgoznak ki annak érdekében, hogy ha a német kormány kitart ezen “jogtalan” álláspontja mellett, akkor se szenvedjen csúszást a projekt.

A miniszter kitért az afrikai biztonság kérdésére is, s leszögezte, hogy Budapest és Párizs egyaránt azon az állásponton van, hogy Európa biztonságának megteremtése igazából Afrikából kezdődik.

Európa védelmét, a terrorizmussal szembeni fellépést, a migráció megelőzését Afrikában kell kezdeni. Mi készen állunk arra, hogy a franciákkal együtt, a franciákat támogatva, a franciákkal közös misszióban katonai szerepet is vállaljunk, mint ahogy vállaltunk eddig is Maliban

– jelentette ki.

Érintette az űripari együttműködést is, aláhúzva a jelentős francia részvételt a magyar űrprogramban.

Továbbá kiemelte, hogy a francia vállalatok mára az ötödik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke pedig tavaly meghaladta a tízmilliárd eurót és ezzel rekordot döntött.

Tehát ami a praktikus együttműködést illeti, ott van egy stratégiai érdekazonosság, van egy kölcsönös tiszteleten alapuló és kölcsönös előnyökkel járó együttműködés a két ország között

– összegzett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.