Belföld

Spájzolni kell? Újra nagyot drágul ez az alapvető élelmiszer

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.22 | 10:48

Hiába nő a bérek reálértéke, a tej ára újra az egekbe lőhet ki.

Az alapélelmiszerek közül a tej átlagára további emelkedés előtt áll, 2024 januárjában már két százalékos növekedést mutatott. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss jelentése szerint bár a nyers tej termelői ára januárban még mindig elmaradt az előző év azonos időszakától, észlelhetők olyan jelek, amelyek drágulásra utalnak.

Az idei év első hónapjában a nyers tej országos termelői átlagára 164,63 Ft/kg volt, és noha enyhe romlást mutatott a zsír- és fehérjetartalom, az alapár 2 százalékkal emelkedett. Ez 2023 decemberéhez képest 2 százalékos emelkedést eredményezett az átlagárban, de még mindig 26 százalékkal elmarad az előző év hasonló időszakától.

Az AKI elemzése szerint az év közepétől kezdve növekedés tapasztalható. A bázishatás miatt éves szinten jelentős csökkenést mutat az ár, de az árzuhanás utáni növekedés és a tavalyi alacsonyabb árak miatt felmerülhet a drágulás lehetősége.

Míg a világpiacon a nyers tej termelői ára csökkenő tendenciát mutat, a tejtermékek ára globálisan változó. Az ömlesztett vaj és a teljes tejpor ára emelkedett, míg a sovány tejporé és a cheddar sajté csökkent.

Az AKI PÁIR adatai szerint januárban tovább csökkentek a feldolgozói értékesítési árak, így a trappista sajt, az adagolt vaj, a 2,8 százalékos zsírtartalmú dobozos, tartós tej, a 1,5 százalékos zsírtartalmú dobozos, tartós tej, a tejföl, a gyümölcsös joghurt és a kefir ára is csökkent, mutatva a tejtermékek széles skálájának árváltozásait.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.