Belföld

Utolsó esélyt kapsz, ha buktad a lakásfelújítási támogatást

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.20 | 18:18

Nem biztos, hogy le kell mondanod a pénzről, ha elutasították az otthonfelújítási támogatás kérelmedet.

Rendelettel segítene a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak. Azok örülhetnek, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították-utasítják el otthonfelújítási támogatás kérelmét a napokban – írja a Bank360. A lakásfelújítási támogatás határideje 2022. december 31. volt, már csak kivételes esetben van lehetőség a támogatási kérelem beadására, 2023. március 31-ig.

Az államkincstár még mindig végzi az elbírálásokat,

a törvénytervezet szerint pedig a 30 napos bírálati határidő egy alkalommal akár plusz 45 nappal is megtoldható. Bizonyos helyzetekben a támogatási kérelem elutasítása után mégis meg lehet szerezni a támogatást.

  • ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak az igénylők a felújított ingatlanban,
  • ha 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet.

A tervezet szerint a 2022. december 31-ig benyújtott, és ezután az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt

elutasított igényléseket az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálhatja,

amire 60 napja lenne. Az igénylők így akár az elutasítás után mégis megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást – írja a Bank360.hu.

Ehhez az igénylőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • december 31-ig teljesíteni kellett az egyéves bentlakási kötelezettséget – a gyakorlatban ez azoknak segíthet, akik a támogatás benyújtásának a pillanatában még nem laktak egy éve a felújított ingatlanban, de 2022. december 31-én már igen,
  • az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és a kincstár erre irányuló felhívásának kézhezvételétől számított 15 napon belül igazolja, hogy a köztartozását legkésőbb az igazolás benyújtását megelőző napon teljesítette.

A tervezet szerint a még folyamatban lévő igényléseknél

a bentlakásnál a 2022. december 31-i dátumot kellene nézni. A köztartozás teljesítését pedig legkésőbb a hiánypótlási felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet igazolni.

Ezzel összességében az utolsó pillanatos igénylőknek kedveznek, akik a szűk határidő miatt hátrányban voltak azokhoz képest, akik még jóval a határidő előtt nyújtották be kérelmüket és egy esetleges mulasztás esetén tudtak új igénylést beadni.

Ilyen apróságokon úszhat el egy otthonfelújítási támogatás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.