Belföld

Gyomrost kapnak a kúton a magyarok, de miért olcsóbb mindenhol a régióban?

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.22 | 15:48

Magyarországon a régió többi országához képest februárban 70 százalékkal nagyobb felárral lehetett tankolni.

Romániában 76, Szlovéniában 70 forinttal olcsóbb a benzin literje, mint itthon – tudta meg az RTL.

A kutasok kénytelenek az autósokra hárítani a megemelt különadókat és az árstop miatti veszteségeiket. Jelenleg átlagosan 76 forinttal olcsóbb egy liter benzin Romániában, mint Magyarországon. Szlovéniában 70, Horvátországban pedig 31 forinttal kedvezőbb az átlagár.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint január és február hónapban akár Ausztriában és Szlovákiában is olcsóbban lehetett tankolni, mint nálunk – írja a hellóvidék.

Az egyik ok: az áfakulcs nálunk a legnagyobb, jövedéki adóból viszont az uniós minimumnál is kevesebbet tartalmaz az üzemanyagok ára Magyarországon – a jegybank friss elemzése szerint. Azt írják, az árrés magasabb nálunk, mint máshol. Úgy számolnak, februárban literenként 170 forint volt a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintra rúgott – tehát 70 százalékkal nagyobb.

A kisbenzinkutasok szervezetnél azt mondják, a bérköltségük és a rezsiszámlájuk tavalyi emelkedését is idén fizettetik meg az autósokkal, a majdnem 13 hónapig tartó üzemanyagárstop megszüntetése után.

Forrás: Propeller


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló