Belföld

Döbbenetes várakozási idők: mutatjuk mennyit kell várni a szakemberekre

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.31 | 16:48

Nem az ukrán menekültválság lesz a Magyarországon tapasztalható szakemberhiány megoldása.

A 3580 ember bevonásával készített reprezentatív felmérésből kiderült, hogy idén februárban átlagosan 138 napot kellett várni egy építőipari szakember megkeresése után a munka megkezdésére. A magas szám Markovich Béla szerint összefügg azzal, hogy az otthonfelújítási támogatás az év végégig elérhető.

A megyék közül Nógrád, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében mérték a legnagyobb, míg Tolna megyében a legalacsonyabb mértékű szakemberhiányt:

a kutatás szerint előbbieknél a várakozási idő egy szakemberre átlagosan 154, 152, 148 nap, utóbbinál 111 nap volt.

Markovich Béla úgy vélte, a Tolna megyében mért alacsonyabb várakozási idő a megyében történt kevesebb beruházással és a megyét érintő kisebb szakember-elvándorlással magyarázható, utóbbi jelenség főként az ország keleti részén figyelhető meg.

A felmérés szerint az egyes szakmacsoportokat tekintve a legtöbbet, átlagosan

  • 148 napot gépészre
  • 140 napot bádogosra
  • 136 napot burkolóra
  • 135 napot pedig villanyszerelőkre

kellett várni, a lista másik végén 94 napos várakozási idővel a kőművesek álltak.  

A kutatásban kitértek az építési és felújítási költségek áremelkedésének hatására is. Megállapították, hogy az áremelkedések hatására az építkezők, felújítók 33 százaléka döntött úgy, hogy bizonyos mértékig változtat a tervein. Ezen belül a válaszadók 7 százaléka felhagyott az építkezési, illetve felújítási terveivel, míg további 27 százalék csökkentette a beruházás tartalmát, például olcsóbb, alacsonyabb minőségű anyagok beépítésével.

Markovich Béla a kérdésekre válaszolva elmondta, idén az év további részében az építőanyagok piacán 10-12 százalékos áremelkedésre számít, ez a szám azonban a különböző termékkörökben változhat.

Az ukrán-orosz háború hatásairól megjegyezte, az ukrán menekültek között építőipari szakemberek is érkeznek az országba, azonban kevesen, hiszen a 18-60 éves férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Ráadásul az érkezők egy része is elhagyja Magyarországot és Nyugat-Európában vállal munkát. Mindezek miatt Markovich Béla úgy látta, nem az ukrán menekültválság lesz a Magyarországon tapasztalható szakemberhiány megoldása.

Közölte, a Mapei Kft. idén is nagy hangsúlyt helyez a szakképzésre és a kóklerek elleni fellépésre is. Utóbbi érdekében egyebek mellett a közösségi médiában elhelyezett posztokkal kívánják felhívni a megrendelők figyelmét a jó szakember kiválasztásának fontosságára.

Forrás: 24.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló