Belföld

Ez fájni fog: 24 százalékos inflációt érzékelnek a magyar vásárlók

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.31 | 10:48

Tízből nyolc válaszadó szerint a bérek növekedése kisebb mértékű volt, mint az árak növekedésének üteme.

A magyarok 56 százaléka mondta azt, hogy a magas árak miatt valamilyen termékről már le kellett mondania az utóbbi hónapokban, derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából.

Tízből nyolc válaszadó szerint a bérek növekedése kisebb mértékű volt, mint az árak növekedésének üteme. A válaszadók a hivatalosnál jóval magasabb, 24 százalékos inflációs rátát érzékelnek, olvasható az összefoglalóban.

Legtöbben a ruházkodáson (36%) spórolnak, a választókorú magyarok csaknem harmadának (31%) bizonyos élelmiszerek megvásárlásáról is le kellett mondania az egyre növekvő árak miatt. Szórakozásról és a kultúráról 29 százaléknyian mondtak le, az üzemanyagon  a magyarok negyede (26%) spórolt az elmúlt hónapokban.

A kérdőíves vizsgálatot március 25. és március 29. között a Publicus Intézet készítette felnőtt népességet reprezentáló nyolcszáz fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosságot.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzése szerint 9 százalékos átlagos inflációval, de legalább az ingadozások ellenére is összességében stabil forinttal kalkulál az év további részében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló