Belföld

Lesz-e elég a tojás húsvétra? A legmagasabb szintről érkezett a hír

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.04.04 | 13:18

Nem lesz olcsó, de hiány nem várható.

 

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy.

A magyarországi tojásfogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, átlagosan 236 darab/fő/év. Az év közben szokásos keresletet ki tudják elégíteni a hazai tojástermelők, de a tojáspiacra jellemző két csúcsidőszakban – karácsonykor, illetve húsvétkor – minden évben behozatalra is szükség van.

Az Európai Unió hosszú ideje önellátó tojásból, hazánk önellátottsága 80-85%-os. Leghatékonyabban és legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást, a mélyalmos tartásban ennél 15-20%-kal, a szabad tartásban 40-50%-kal magasabbak a költségek, a biotartásban pedig a ketrecesnek mintegy duplája.

A takarmányalapanyagok, illetve az energia ára megemelkedett az elmúlt időszakban, a tojástermelők az állattenyésztésben bevett gyakorlat szerint előző évben szerezték be és kötötték le a szükséges inputanyagokat, az akkor jelentősen magas piaci árakon. Ezen a területen bíznak a termelők az árak csökkenésében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló