Belföld

Ezek a legfrissebb felmérési eredmények az oltással kapcsolatban, itt akarják legtöbben, ők a legelutasítóbbak – mutatjuk a statisztikát

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.15 | 19:18

Javult az oltási hajlandóság, de a fiatalok ennek ellenére kevésbé regisztrálnának

A magyarok többsége a kormányzati nyitási tervek és az oltási kampány előrehaladása ellenére továbbra is óvatos, és teljes nyitást csak augusztusig bezárólag vár

– derül ki az Ipsos áprilisi, a 18 év feletti lakosságra reprezentatív felméréséből.

Ugyanakkor a második hullám tetőzése előtt mért januári csúcshoz képest lazult a fegyelem az egyéni védőintézkedések betartása terén, így a minden eddiginél halálosabb harmadik hullám idejére:

már csak a maszkhordást, a gyakori kézmosást és a kézfogás kerülését említették 60 százaléknál többen, míg korábban befért ide a rendezvényeken való részvétel lemondása is.


Folytatódott a bizonytalanok és oltásellenesek lakosságon belüli arányának csökkenése, és egyértelműen az oltást vállalók irányába billent a mérleg. Az Ipsos mérése szerint jelenleg a lakosság 58 százaléka oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel.

A teljes felnőtt lakosságot jellemző regisztrációs arány duplájára nőtt két hónap alatt, de a fiatalok körében továbbra is alacsonynak számít. A 30 év alatti lakosság 42 százaléka beoltatná magát, azonban egy százalékponttal 52 százalékra nőtt a védőoltást elutasítók aránya.


A legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető (77 százalék kérné a vakcinát, szemben a 21 százaléknyi elutasítóval), és a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja (66 százalék az oltáspártiakon belül, 51 százalék a teljes budapesti lakossági szegmensben).

Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb: csak 46 százalék mondta magát oltáspártinak, míg 45 százaléka ellenezte a vakcinát. A regisztrációs hajlandóság 39 százalék az Ipsos szerint.


A magyar lakosság 57 százaléka számít arra, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít.

Az Ipsos szerint a kérdés megosztónak bizonyult, körülbelül egyötödnyi tábor (18 százalék) nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8 százalék szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások.

A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik honfitársaink számára

-írta kutatásában a cég.

A legoptimistább lakossági szegmens a 40–49 éveseké, akik közül minden negyedik lakos két hónapon belüli nyitást vár, 44 százalékuk pedig három hónapon belül tudja elképzelni a korlátozások teljes eltörlését.

A 30 év alatti felnőtt lakosság mindössze 16 százaléka hisz a két hónapon belüli nyitásban, és 32 százaléka említett 3 hónapon belüli korlátozásoldást. A dél-dunántúli régió 4 és 23 százalékos aránya szintén a szkeptikus hozzáállást mutatja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló