közélet

Talicskával tolták ki a pénzt a megszűnt szuperkórházból – Polt Péter szerint ebben sincs semmi gyanús

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.18 | 12:35

Kocsis Máté felesége havi félmilliós fizetést kapott igazgatósági tagként, ami a Fidesz frakcióvezetője szerint teljesen helyénvaló volt.

Vadai Ágnes a DK parlamenti képviselője a 444.hu cikke alapján kérdést tett fel a Parlamentben a legfőbb ügyésznek. Az érdeklődés arra irányult: vizsgálták-e hogy volt-e bármilyen szabálytalanság a nemrég megszűnt szuperkórházi projektnél.

A kormány ugyanis decemberben döntött arról, hogy a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-t megszünteti, pontosabban beleolvasztja az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft.-be.

A szuperkórház helyszíneként kinézett egy telket a kormány, melyet egy Fidesz-közeli vállalkozótól 4,4 milliárd forintért vásárolt meg 2017-ben. Az intézményben volt igazgatósági tag Kocsis Máté felesége, apanázsként pedig havi bruttó 550 ezer (nettó 326 ezer) forintos fizetést vett fel 2018 óta. A kormánypárti Megafon tulajdonosa, Kovács István pedig a felügyelőbizottság elnökeként havi fizetéseivel bruttó 24 milliót kapott az évek során.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a telex.hu-nak kijelentette: „A feleségem a saját végzettségének megfelelő munkát kapott, Magyar Péter meg nem”

– utalt arra, hogy szerinte jogos volt neje igazgatói tagsága, Magyar Péter pedig felesége révén került különböző pozíciókba.

Polt Péter szerint nincs semmi különös az ügyben, így nincs miért vizsgálódni. „Nincs és nem is volt folyamatban büntetőeljárás, törvényességi ellenőrzési jogkörrel pedig az ügyészség a cégek vonatkozásában nem rendelkezik”.

Az állami tulajdonban lévő cég jogutódja is állami cég lett, az ellenőrzése maradt továbbra is az Állami Számvevőszék dolga.

A cég amúgy jelentős vagyonnal rendelkezett: 4,5 milliárd forintos ingatlanvagyon volt az október 31-i dátummal elkészített vagyonmérleg-tervezet szerint, valamint a bankszámlán 4,3 milliárd forint pihent, a tőketartaléka 1,1 milliárd forint volt és 13 milliárdos tartozással görgetett. Ezt vette át az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló