Tudomány

A Földről is látni lehet majd ezt a termonukleáris robbanást – Csak 80 évente történik meg

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.06 | 15:30

A T Coronae Borealis, egy különleges bináris csillagrendszer, amely 80 évente hatalmas robbanással világítja meg az éjszakai eget. Ez a hatalmas termonukleáris robbanás pedig szabad szemmel is látható lesz majd a Földről.

A Földtől mintegy 2600 fényévre található T Coronae Borealis, vagy más néven a “Blaze Star”, egy fehér törpe és egy vörös óriás csillag egyedülálló táncának köszönhetően körülbelül 80 évente termonukleáris robbanás látható az éjszakai égbolton. A jelenség, amelyet legutóbb 1946-ban figyeltek meg, hamarosan ismét megfigyelhető lesz, és a csillag fényessége várhatóan a +10-es magnitúdóról a +2-es magnitúdóra emelkedik, ami hasonló fényerősségű lesz, mint a Polaris, az Északi Csillag.

termonukleáris robbanás
Illusztráció: 123rf.com

Mi az a T Coronae Borealis?

A T Coronae Borealis egy bináris csillagrendszer, amely egy fehér törpét és egy vörös óriást foglal magában. A fehér törpe, amely egykoron a Napunkhoz hasonló volt, összeroskadt, miután kimerült a hidrogénje. A vörös óriás hidrogénjét folyamatosan elszívja a fehér törpe, ami a nyomás és a hő hatására időszakos termonukleáris robbanásokat okoz. Ezek a robbanások olyan erősek, hogy fényük több ezer év utazás után is láthatóvá válik a Földről.

Nóvarobbanás – ilyen egy termonukleáris robbanás

A T Coronae Borealis tehát egy nóva, nem pedig egy szupernóva, amely egy csillag életének végső, nagy robbanása. A T Coronae Borealis az egyik kevés ismert rövid ciklusú, visszatérő nóva, ami igazi ritkaságnak számít az asztronómiai megfigyelések során.

A nóvarobbanás egy csillag meglehetősen drámai felrobbanása, amikor kölcsönhatásba lép egy másik, közeli csillaggal. Ez egy a sok ismétlődő pillanat közül a két szomszédos csillag hosszú, lassú halála során, ugyanabban a rendszerben.

Az érdeklődőknek ajánlott figyelemmel kísérni az égboltot, különösen a nyár végéig, amikor is a T Coronae Borealis a Corona Borealis (Északi Korona) csillagképben válik láthatóvá. A csillagrendszer a Boötes (Szénás) és a Hercules (Herkules) csillagképek között helyezkedik el, és a nagy termonukleáris robbanás előtt várhatóan egyre fényesebbé válik, majd egy rövid ideig tartó, rendkívül fényes csillagként jelenik meg az éjszakai égbolton. Ez a csillagászati esemény nemcsak a tudományos közösség számára izgalmas, hanem a csillagászat iránt érdeklődő laikusok számára is különleges látványt nyújthat.

Érdekel a csillagászat? Például, hogy mit eszünk majd a Holdon? Vagy megnéznéd, hogyan tartják az ISS hajtóművei pályán az űrállomást? Olvass még több hasonló témáról tech rovatunkban!

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló