Tech

Ilyet még tuti nem láttál! Így tartják az ISS hajtóművei pályán az űrállomást

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.28 | 16:05

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 400-420 kilométeres magasságban kering a Föld körül, és naponta átlagosan 100 métert veszít a pályamagasságából a légköri ellenállás miatt. Ennek ellensúlyozására időnként be kell kapcsolni az ISS egyik-másik moduljának hajtóműveit a pálya korrigálása érdekében.

Fotó: wikipedia

Január 27-én például 13 percre kellett beindítani a hajtóműveket. Jasmin Moghbeli NASA-asztronauta, felvette kamerájával, hogy mi történik az egy helyben lebegő emberekkel. A felvételen úgy tűnhet, mintha az űrhajósok mozognának, de valójában az ISS mozdul el körülöttük.

Hogyan működnek az ISS hajtóművei?

Az ISS hajtóművei a Zvezda orosz modulon találhatók. Ezeket a hajtóműveket hidrazin hajtóanyaggal táplálják, és elektromos árammal működnek. A hajtóművek bekapcsolásakor forró gázokat bocsátanak ki, ami tolóerőt fejt ki az űrállomásra, és ezáltal növeli a pályamagasságát.

Milyen gyakran kell bekapcsolni a hajtóműveket?

A hajtóműveket átlagosan havonta egyszer kell bekapcsolni a pálya korrigálása érdekében. A bekapcsolás gyakorisága a légköri aktivitástól és a Napszél hatásától függően változhat.

Mi történik, ha a hajtóművek meghibásodnak?

Ha az ISS hajtóművei meghibásodnak, az űrállomás magassága gyorsan csökkenni fog. Ez veszélyes lehet, mert az űrállomás túl alacsony magasságba kerülhet, és beléphet a Föld légkörébe. Ennek elkerülése érdekében az ISS-en tartalék hajtóművek is találhatók.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló