Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Unatkozom

Szigorítják a pornónézést – Itt vannak a részletek

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.09 | 20:55

Spanyolországban életkor-ellenőrzés után jöhet csak a pornónézés. A hatóságok aggódnak amiatt, hogy a fiatalok túl korán és könnyen férnek hozzá szexuális tartalmú videókhoz, ami hatással lehet szexuális fejlődésükre és mentális egészségükre.

Spanyolország idén ősszel bevezeti az életkor-ellenőrzést a pornó- és felnőtt tartalmakhoz való online hozzáféréshez. A “Cartera Digital Beta” néven ismert mobilalkalmazás a felhasználók életkorát fogja ellenőrizni egy digitális pénztárca segítségével, amelyet a spanyol kormány által üzemeltetett rendszerben tárolt személyazonossági igazolványok alapján hoznak létre. Csak ezután jöhet a pornónézés.

pornónézés
Spanyolországban szigorítják a pornónézést/Fotó: 123rf.com

Miért szigorítják a pornónézést?

A pornónézés szigorításának célja a kiskorúak védelme a káros online tartalmaktól. A spanyol hatóságok aggódnak, hogy a fiatalok túl korán és könnyen férnek hozzá a pornográfiához, ami káros hatással lehet a szexuális fejlődésükre és a mentális egészségükre – írja a euronews.com.

A Cartera Digital Beta alkalmazás letöltése után a felhasználóknak regisztrálniuk kell a személyazonosságukat igazoló dokumentumokkal, mint például a személyi igazolvánnyal vagy a vezetői engedéllyel és csak ezután jöhet a pornónézés. A regisztrációt követően az alkalmazás havonta 30 kulcspárt generál, amelyekkel egyszer ellenőrizhető a személyazonosság.

Amikor egy felhasználó pornó- vagy felnőtt tartalmat próbál elérni, az alkalmazás automatikusan ellenőrzi a személyazonosságát. Ha a felhasználó nem nagykorú, az alkalmazás megtagadja a hozzáférést a tartalomhoz. A böngészők automatikusan azonosítani tudják azokat a webhelyeket, amelyeknek életkor-ellenőrzést kell végezniük a tartalmuk megjelenítése előtt.

Felmerülnek bizonyos aggályok is

A Cartera Digital Beta bevezetése aggályokat vetett fel a magánélet védelmével kapcsolatban. Egyes kritikusok attól tartanak, hogy a kormány túl sok személyes adatot gyűjt a felhasználókról, és hogy az alkalmazást a politikai ellenfelek cenzúrázására is használhatják. A spanyol kormány tagadja ezeket a vádakat, és kijelentette, hogy a Cartera Digital Beta kizárólag a kiskorúak védelmét szolgálja. Hangsúlyozták, hogy az alkalmazásban tárolt személyes adatokat szigorúan titkosítják, és csak arra a célra használják fel.

Spanyolország nem az első ország, amely életkor-ellenőrzést vezet be a pornóhoz való online hozzáféréshez, vagyis a pornónézéshez. Izland 2003-ban vezette be az első ilyen rendszert, és azóta számos más ország is követte példáját, köztük Dánia, Norvégia és az Egyesült Királyság.

Az Európai Unió is tervez egy hasonlót, az uniós digitális szűrőt várhatóan 2027-ig vezetik be az unió országaiban, így többek között Magyarországon is.

(via)

Itt megnézheti, mekkorát villantott Szabó Zsófi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló