Belföld

Megrázó videó került elő a Hableány balesetéről, hanggal vették fel az ütközést

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.27 | 17:18

A Pesti Központi Bíróság keddi tárgyalásán a Hableány balesetéről vetítettek le felvételeket.

Egy amerikai turista a kishajót elgázoló Viking Sigyn hajó elejéről videózott. A közvetlenül a baleset előtt készített, hangos felvételen jól hallható, ahogyan egyre több utasnak tűnik fel a közeledő Hableány, és rémülten kiabálni kezd – írja a Telex.

A Hableány ütközésének pillanata a harmincadik másodperctől látható.

A szakértők szerint a Viking Sigyn kapitányának tudnia kellett, hogy ütközni fognak, még akkor is, ha a szállodahajó vagy a Hableány lassít. A balesetet úgy sem lehetett volna elkerülni, ha a Hableány kapitánya hirtelen jobbra kormányoz, mert akkor a hajó farával ment volna neki a Vikingnek. A tárgyaláson levetítettek egy kormányállás közelében készült a felvételt is.

Amikor lentről egyre hangosabban hallatszik a sikoltozás,

a videózó férfi egyre azt kérdezgeti: Where is the Boat?

Az egyik ügyvéd szerint a levetített felvételen jól látható, amint

a kapitány kijön a kormányállásból, és „fogalma sincs arról, mi történt”.

A Viking Sigyn 2019. május 29-én, nem sokkal este kilenc óra előtt futott ki az Akadémia nevű állomásról, Passau felé. Az ügyészség szerint a kapitány öt percig „személyében rejlő okból nem a hajó vezetésére koncentrált”, nem észlelte a Hableány jelenlétét; nem csökkentette hajója sebességét, és nem kezdeményezte a rádiókapcsolat felvételét.

A szállodahajó 10-11 km/órás sebességgel haladt, amikor 21 óra után 5 perccel a jobb első hajólemezével nekiütközött a 8-9 km/órával haladó Hableánynak, és maga elé forgatta azt. A majdnem 30 méteres

városnéző hajó nagyjából fél perc alatt teljesen elsüllyedt.

A Viking Sigyn matrózai csak a süllyedést követő harmadik percben kezdték menteni a Hableány utasait, az ukrán kapitány pedig csak a negyedik percben tájékoztatta a Viking Idun kapitányát, hogy gond van. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A hatóságok 27 áldozat holttestét találták meg, egy azóta sem került elő, a balesetet hét koreai turista élte túl. A Viking Sigyn 64 éves kapitánya ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

A szakértői vélemény szerint a Hableány volt az útjogos hajó,

a Viking érte utol a Hableányt, és nem a városnéző hajó keresztezte a szállodahajó útját.A Viking Sigyn parancsnoki állását egy méterrel lejjebb eresztették, a szokásosnál, hogy a magas vízállás ellenére is átférjen a Margit-híd alatt.

Nyitókép: Daniel Csörföly (Budapest, Hungary), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=173922


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló