Kultúra

Imádod a képregényeket? Akkor itt a helyed!

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.05.04 | 14:18

Május 10-én kezdődik a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál, amelyre öt országból érkeznek vendégek. A Magyar Képregényszövetség rendezvénye a Restro Puskinban indul, zárónapja pedig a Dürer Kertben lesz május 14-én.

A fesztiválon több programmal, beszélgetéssel, worskhoppal és vásárral várják az érdeklődőket. A rendezvény, amelyre kilenc nemzetközi vendég érkezik öt országból, lehetőséget ad elmerülni a képregények világában – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fotó: kepregenyszovetseg.hu

Mint írják, a legrendhagyóbb programjuk az Impró! rajzos-zenei performansz, amelynek alkalmával nyolc magyar képregényalkotó rajzol élőben Zságer Balázs DJ szettjére, a közönség pedig kivetítőn követheti a folyamatot, és felkérik őket, hogy táncoljanak, mozogjanak együtt a zene és a vonalak ritmusára.

A program május 14-én valósul meg a Dürer Kertben.

Az alkotás iránt érdeklődőket a fesztiválon kilenc képregényes workshop várja.

A rendezvény május 10-én, szerdán a Restro Puskinban indul

a legjobb magyar képregényeknek járó Alfabéta-díj tavalyi nyerteseinek kiállításával. A továbbiakban a közönség sok helyszínen nézheti, hallgathatja, alkothatja, olvashatja és viheti haza a képregényeket és az azokhoz kapcsolódó tartalmakat.

Alkotni hívják a tapasztaltabb és a kezdő rajzolókat egyaránt, akik a fesztivál nemzetközi vendégeitől tanulhatnak ingyenes workshopokon.

Május 10-én, szerdán este a résztvevők rajzszakkör-jelleggel közösen újramixelik kedvenc olvasmányaikat.

Május 13-án, szombaton Joonas Sildre észt és Luís Bustos spanyol alkotók tartanak workshopot a Milestone Intézetben. Ugyanezen a napon Thomas Verguet gyerekeknek meghirdetett workshopja várja az érdeklődőket a Francia Intézetben.

Szintén szombaton a fesztivál cseh vendégeinek irodalmi remix, bábkészítő és silent képregénykészítő workshopja a Deák 17. Galériában valósul meg; Vojtech Masek, Chrudos Valousek és Iveta Merglova várja az érdeklődőket.

Május 14-én, vasárnap a Dürer Kertben cosplaykellék-készítő műhely és Korbuly Ágnes képregényworkshopja szerepel a programban. Az illusztrátorral Charles M. Schulz legendás képregénysorozatának, a magyarul Snoopy-ként is ismert Peanuts-nak a képkockáiból kiindulva hoznak létre újabb történeteket a résztvevők.

A fesztivál látogatóit négy kiállítás várja.

Továbbá a Dürer Kertben kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

Május 13-án a Kelet Kávézóban Képregény/társadalom műhelyt szerveznek:

szó lesz a képregény helyéről a közoktatásban és az egyetemen, illetve történelmi témájú alkotások kapcsán a nácizmusról, családi traumákról, társadalmi haragról. Iamyank és Joonas Sildre május 14-én, a Dürer Kertben Arvo Pärtről és az életét bemutató képregényről beszélgetnek.

A Gólya Presszó KépregényKönyvtára május 11-én a fesztiválozóknak nyitja ki a kapuit, a fesztivál vendége lesz Moskát Anita író.
Május 14-én a Dürer kerti vásárban 10 és 17 óra között a kisebb-nagyobb kiadók, alkotók és alkotócsoportok asztalai között kereshetik a látogatók a legizgalmasabb újdonságokat és antikvár kiadványokat.
A fesztivál részletes programja a Magyar Képregény Szövetség honlapján érhető el.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló