Belföld

Döbbenet: új csípőszúnyogok jelentek meg idehaza borzasztó betegségeket terjeszthetnek

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.09 | 15:20

Akár sárgalázat és csonttörő lázat is terjeszthetnek. A fajok felderítéséhez a segítségünket kérik.

Magyarországon az ötven őshonos mellett három idegenhonos csípőszúnyogfaj jelent meg.

A három inváziós faj az ázsiai tigrisszúnyog, japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Ezek közül a tigrisszúnyog az, amelyik a legtöbb kórokozóval kompatibilis. Ez azt jelenti, hogy amikor megcsíp minket, nemcsak a vérünket szívja, hanem nyálat is ürít belénk, így tudja megfertőzni az embert, ha a nyálmirigyében jelen vannak a kórokozók.

Ezek között vannak emberre is rendkívül veszélyesek, ilyen például a sárgaláz és a csonttörő láz, utóbbi a csonthártyát támadja, és olyan fájdalmat okoz, mintha csonttörésünk lenne

– fejtette ki Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. A központ Szúnyogmonitor néven tájékoztató weboldalt is létrehozott az inváziós fajokról, és a lakosság segítségét kéri:

aki látja a három alábbi szúnyog valamelyikét, fotózza le és küldje be nekik, hogy az inváziós térkép elkészülhessen.

A klímaváltozás következtében egyre jobbak az életfeltételek ezeknek a fajoknak Magyarországon, de az ázsiai bozótszúnyognak az áttelelés sem probléma. A kontinensek között pedig a kamion- és hajóforgalom segítségével tudnak terjedni.

A Magyarországon megjelent három inváziós faj az eredeti élőhelyén odúlakónak számít, de képesek voltak a változásra, már nem feltétlenül van szükségük odúra, megfelel nekik olyan, nagyjából fél vagy egy deciliter méretű víztest, ami nem érintkezik a talajjal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló