Belföld

Tragikus helyzet Budapesten: leállt a sírgondozás a legnagyobb temetőkben

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.13 | 13:48

A Budapesti Temetkezési Intézet honlapja úgy fogalmaz, hogy a sírgondozási szolgáltatás „technikai okok miatt” „jelenleg korlátozottan elérhető.

Nem lehet már sírgondozást megrendelni, próbálják megoldani családon belül – ezt a választ kapják egy ideje azok, akik szeretnék elhunyt szerettük sírját rendbe tetetni vagy a jövőben is rendezetten tartatni Budapest legnagyobb temetőjében, az Új köztemetőben. Nem is ez az egyetlen olyan temető, ahol átmenetileg megszűnt ez a lehetőség. A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) honlapja úgy fogalmaz, hogy a sírgondozási szolgáltatás „technikai okok miatt” „jelenleg korlátozottan elérhető”, és arra kérik a látogatókat, érdeklődjenek először a helyzetről az illetékes temetőnél, mielőtt személyesen odamennének abban a hiszemben, hogy megrendelhetik a szolgáltatást.

A választható szolgáltatásokat egy katalógus részletesen tartalmazza. Sírgondozást tipikusan olyan emberek szoktak megrendelni, akik szeretnék, hogy a számukra fontos sír vagy sírok méltó állapotban legyenek, de saját maguk a távolság vagy a koruk, egészségi állapotuk miatt a munkát nem tudják elvégezni.

A Telex megkereste a BTI-t, illetve a mögötte álló Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t az ügyben. A BKM BTI Temetkezési Divízió válasza szerint a kialakult helyzet alapvető oka az önkormányzati díjstop intézményére vezethető vissza.

A díjstopról 2020 végén rendelkezett a kormány, az intézkedés lényege, hogy a helyi önkormányzatok vagy az általuk fenntartott szervezetek, gazdasági társaságok a szolgáltatásaik díján nem emelhetnek, új díjat nem állapíthatnak meg.

A válasz szerint az egyik következmény, hogy azok az önkormányzati cégek, amelyek az érintett piaci szolgáltatásokat alvállalkozó segítségével biztosítják, „megbízási díjtételeiket nem képesek emelni a piaci változásoknak sokszor erősen kitett vállalkozók felé, ez a körülmény viszont egyes esetekben az adott tevékenység ellehetetlenülését, számos esetben alvállalkozói felmondást eredményez”.

Forrás: Telex


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.