Túra

Európában is egyedülálló látványosság várja a látogatókat Tapolcán

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.14 | 17:30

Nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló természeti kincs a Tapolcai-tavasbarlang. 2017-ben Veszprém Megye Értéke minősítést kapott, érdekes kiállítások, titokzatos barlangok, a gyerekeket pedig kúszóbarlang várja.

Fotó: Facebook/Tapolcai-tavasbarlang

Hazánk egyik leglátogatottabb barlangja a Tapolcai-tavasbarlang, melyet a 20. század elején fedeztek fel és több, mint 100 éve – 1912 óta – látogatható. 1938-ban nyílt meg a lehetőség, hogy a város alatt húzódó barlangrendszert a látogatók csónakon is felfedezhessék.

A barlangban évszaktól függetlenül állandó 18 fokos hőmérséklet uralkodik, így kiváló családi kirándulóhely télen nyáron. A tavasbarlang 3280 méter hosszú, azonban nagy része víz alatt van, amiből körülbelül 180 méter hosszú szakaszt járhatunk be csónakkal. A kivilágított, kéklő vizű, föld alatti tavon a csónakázás során mindenki maga evez a fémladikokban, a menetidő pedig általában 20 perc körül alakul, annyi elegendő a teljes átevezéshez.

Nem csak a csónakázás, de a kiállítások is rendkívül érdekesek; a fogadóépületben 10 terem került kialakításra, ahol interaktív kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, melynek segítségével megismerhetik a karsztvidékek rejtélyes és izgalmas világát.

Természetesen a gyerekek sem fognak unatkozni; számukra élménydús szórakozást tartogat a kúszóbarlang és a kőtapogató is. A látvány sem marad el, ugyanis a térhatású fotókon és a látványos 3D-s filmeken keresztül betekintést nyerhetünk a barlangok kialakulásának folyamataiba, megismerhetjük a különböző formákat, élőhelyeket, illetve néhány érdekességet is.

A kiállítás megtekintése után juthatunk el a barlangba, majd a csónakázást követően a belső udvaron játszótér és mászófal várja a gyerekeket. Igazi családi kikapcsolódás élményekkel dúsítva.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park felhívja a látogatók figyelmét, hogy célszerű elővételben belépőt váltani. Ahogy fogalmaznak:

„A meghatározott időpontra történő jegyértékesítés, valamint az épület és a barlang korlátozott befogadóképessége miatt előfordulhat, hogy már a hivatalos pénztárzárás előtt értékesítésre kerül az összes jegy az adott napra, tehát elfogyhat a jegy, és onnantól kezdve azon a napon már nem tudunk további vendégeket fogadni.”

Forrás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló