Belföld

Negyedmillió magyar dolgozó kerülhet az utcára heteken belül

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.18 | 15:18

Magyarországon 2023-ban 250 ember retteghet attól, hogy egyik napról a másikra munkanélkülivé válik.

Az Eurostat friss jelentése szerint az Európai Unióban összesen 24 millió ember dolgozott határozott idejű szerződéssel a 15-64 éves korosztályban, ami a munkavállalók 12 százalékát teszi ki. Magyarországon a negyedik negyedévben a 15-64 éves foglalkoztatottak 5,4 százaléka rendelkezett határozatlan munkaidős szerződéssel, ami mintegy 250 ezer magyar munkavállalót érint: ők gyakorlatilag a háborús válság fő áldozatai, bármikor egyik napról a másikra az utcára kerülhetnek.

Az ideiglenes szerződések aránya azonban jelentős eltéréseket mutat az egyes országok között. Vannak olyan országok, ahol ez a foglalkoztatási forma sikeresen működik, például ahol elterjedt a projekt alapú munka és a szerződéskötés gyakoribb. Más helyeken viszont kevésbé elterjedt és negatív véleményeket vált ki, mivel a munkavállalók bizonytalan helyzetben vannak, és nem tudják, hogy munkájukat meghosszabbítják-e vagy elbocsátják-e őket.

A 2022-es negyedik negyedév adatai alapján az EU-ban átlagosan a 15-64 éves korosztály 13,5 százaléka dolgozott ideiglenes szerződéssel. Hollandiában ez az arány majdnem 27,5 százalék, ami az uniós országok között a legmagasabb. Spanyolország a második helyen áll 18 százalékkal, míg Portugália közelít ehhez az arányhoz, 17,4 százalékkal.

Magyarországon az ideiglenes szerződéssel dolgozók inkább szorongóak, nem pedig a projekt alapú munkavállalók, akik inkább reménykednek abban, hogy szerződésüket meghosszabbítják. Ha ez nem történik meg, könnyen munkanélkülivé válhatnak. Az adatok alapján nem meglepő, hogy ez a foglalkoztatási forma kevésbé elterjedt Magyarországon. Az egész régióban, valamint a Baltikumban is kevés munkavállalót érint ez a módszer, míg Hollandiában és déli országokban, mint Spanyolország, Portugália vagy Olaszország, sokkal elterjedtebb.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.