Belföld

Jön az új adó mindenkinek: mostantól a megtakarításaink után is fizetünk

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.01 | 08:18
  • trendindex: 2

Nagyon kell a kormánynak a pénzünk, durva új adót vezetnek be.

A kormány egy új rendeletet fogadott el, amelynek értelmében növekszik a lakossági befektetések adóterhe. A rendelet alapján a természetes személyek szociális hozzájárulási adót kell fizetniük bizonyos kamatjövedelmek után, amelyeket korábban kamatadóval terheltek. Az ingatlanalapok befektetési jegyeiből származó kamatjövedelem kivételt képez, és az állampapírok kamatadómentesek maradnak.

Az új rendelkezés nem újdonság azoknak, akik tőzsdéztek és árfolyamnyereséget realizáltak, mivel már korábban is fizetniük kellett szociális hozzájárulási adót a nyereségük után. Azonban az újdonság az lesz, akik bankbetétben vagy befektetési alapban tartják a pénzüket.

A rendelet július 1-jén lép hatályba, és részletezi, hogy mely kamatjövedelmek után kell fizetni a szociális hozzájárulási adót. Banki betétek esetében az új adó azokra a kamatokra vonatkozik, amelyek a rendelet hatálybalépését követő időszakban járnak, míg lekötött betétek esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betétek kamatára. Befektetési alapok és kötvények esetében az új adó azokra az eszközökre vonatkozik, amelyeket június 30-a után vásároltak. A célja ennek a rendeletnek az állami bevételek növelése, az állampapírok iránti megtakarítások fokozása és a fogyasztás ösztönzése.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Meghalt Szirtes András
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 29.