Lélek

Tömegével buknak meg az elsősök hazánkban, de miért?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.05 | 11:32

Megdöbbentő adat látott napvilágot arról, hány elsős gyermeket buktattak meg hazánkban az általános iskolákban. Vajon mi áll emögött?

Elsősök tömkelege bukik meg Magyarországon az általános iskolákban, jóval több, mint más évfolyamokban – szúrta ki a blikk.hu a Népszava cikkét.

Mint kiderült, a 2023/2024-es tanévben újra az elsősök között van a legtöbb gyermek, akinek évet kell ismételnie az általánosban. A KSH adatai alapján 4,2 százalékuk évfolyamot ismétel. Mivel ebben az évben 97.333 kisdiák jár első osztályba, 4088-an lesznek évismétlők – írta a blikk.hu.

Bár a szám mérséklődött a tavalyihoz képest – amikor 4906-an voltak -, az 1-8. osztályosok körében továbbra is igen magas.

Rengeteg kisdiák bukik meg elsőben az általános iskolákban itthon – Fotó: pixabay

Noha a jogszabályok értelmében van rá mód, hogy egy elsős megbukjon, gyakoribb, hogy a szülő és a pedagógus közösen dönt arról: ismételjen osztályt a gyermek. A törvény alapján van mód arra is, hogy a szülő kérésére egy alkalommal az iskola igazgatója engedélyezze a gyermeknek az osztályismétlést, akkor is, ha a követelményeket teljesítette – tudatta a blikk.hu.

Hogy miért kell ismételni egy elsősnek az osztályt, annak sok esetben az az oka, hogy még mielőtt iskolába indult volna, nem jól vagy abszolút nem mérték fel, iskolaérett-e.

A kormány 2020 januárjában szigorította a jogszabályokat – immár csak egy bürokratikus eljárással lehet felmentést kapni a tankötelezettség megkezdése alól 6 évesen az óvodákban – korábban erről az óvodapedagógusok és a szülők határozhattak.

A KSH adataiból egyébként az is kiderül, hogy 2020-at követően lényegesen mérséklődött a 6 évesek aránya az óvodákban. Tovább nőtt viszont a sajátos nevelési igényű diákok száma: a tavalyi 102,2 ezerhez képest 107,4-ezren lettek, minden intézménytípusban – írta meg a blikk.hu.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló