Belföld

Hatalmas a gond a Balatonon – nem lesz aki főzzön, vagy kiszolgáljon

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.18 | 11:48

Szerintük elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő. Emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül. Mindez kihat az étlapok áraira. Ugyanazt a kínálatot csak több pénzért tudják biztosítani vendégeinknek.

Több gond is van a Balaton-parton a vendéglátásban, hiszen nem elegendő a jó szakember a vendéglátásban, és magas bért kérnek a dolgozók, erről számolt be a veol.hu aki több helyi vendéglátóst is megszólaltatott.

kitchen-731351_1280

A koronavírus miatti korlátozások idején is meg tudtam tartani munkatársaimat, senkit sem kellett elküldenem. Ezért most, amikor újra sok az asztalainkhoz leülő vendégünk a kiszállítással telt hónapok után, szerencsésnek mondhatom magam: teljes a személyzetem.

– monda a lapnak egy vállalkozó, aki a személyzetével így biztosítani tudja a színvonalat az idei nyári szezonban is. Ő egy konyhai kisegítő állást is meghirdetett, arra páran jöttek csak be, leginkább frissen végzett fiatalok.

Hozzátette:

sok kollégájától, vendéglátóstól, tulajdonostól hallja, hogy gondot jelent nekik a szakember-felvétel. Hiány van belőlük. Pedig szakmájában szeretnek a megszokott stábhoz ragaszkodni az üzletvezetők, erre törekszenek, mert az új emberek betanítása időt, energiát vesz igénybe.

Ezért szívesebben vennék vissza alkalmazottaikat azok, akiknek a járvány miatt kellett elküldeniük őket. A strandokon található egységek, lángososok, büfések közül többen emiatt, a munkaerőhiány következtében vannak gondban.

Az egykori vendéglátósok közül többen a kereskedelemben helyezkedtek el. Azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély ősszel, jövőre.

Nemcsak munkaerőhiányról van szó, hanem arról is, hogy akik hajlandó lennének dolgozni, azoknak túlzottan nagyok az elvárásaik lehetséges munkaadóikkal szemben. Az anyagiakat, a körülményeket tekintve is. Ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak.

– tette hozzá.

Egy veszprémi étteremtulajdonos pedig arról beszélt, hogy a Covid súlyosan érintette ágazatukat. Országosan több tízezer ember elhagyta a szakmát, persze jórészt kényszerből, mert a vírus, az abból adódó korlátozások miatt kevesebb volt a feladat jegyezte meg és hozzátette:

tapasztalatai alapján az építőipar számított a legjelentősebb elszívó szektornak, ahol ugyanannyi pénzt kereshetnek a korábbi vendéglátósok, mint előző munkahelyeiken. Viszont a jelenlegi állásuk családbarátabb számukra, nem kell éjszakánként, hétvégenként dolgozniuk.

Szerintük elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő. Emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül. Mindez kihat az étlapok áraira. Ugyanazt a kínálatot csak több pénzért tudják biztosítani vendégeinknek.

Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni

– szögezte le.

Forrás:veol.hu
Címlapkép:Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló