Belföld

Csökkenek az élelmiszerárak, de azért ne örüljünk

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.30 | 11:18

Csak átmenetileg csökkenhet az élelmiszer-alapanyagok tőzsdei ára, szakértők szerint a nemzetközi piaci helyzet miatt ismét növekedni fognak az élelmiszerárak.

A szélsőséges időjárás, az állatokat és embereket sújtó járványok, a munkaerőhiány, az energiaválság és az orosz-ukrán háború egymást erősítő hatásai extrém áremelkedéseket hoztak az élelmiszerek piacán.

Ennek intenzív szakaszán már túl vagyunk, a fő termények piacain a következő hetekben várható némi árcsökkenés – írja a Népszava.

Az északi féltekén már megkezdődött az aratás, emiatt a gabonatőzsdéken visszaesnek az árak. Ennek hatása vélhetőleg nemsokára hazánkban is érzékelhető lesz. A tejárak is hamarosan elérik az intenzív növekedési szakasz tetejét; a nyár végén korrekció várható, ahogy a világpiaci kínálat egyensúlyba kerül a kereslettel – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője a pénzintézet sajtóbeszélgetésén.

Ősztől azonban a nemzetközi piaci helyzet miatt ismét növekedni fognak az élelmiszerárak.

Hozzá kell szoknunk, hogy az élelmiszerek felértékelődése tartós lesz – fogalmazott a szakértő. Mint mondta: a rendkívül gyors ütemű drágulás miatt ez fájdalmas folyamat, ám valójában az élelmiszerárak most közelítenek a valósághoz, a tényleges előállítási költségekhez, amelyet eddig nem fizettünk meg.

Forrás: Propeller.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló