Belföld

Előre megjósolható a COVID-19 esetleges második hulláma a szennyvízből

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.30 | 17:19

Így akár hetekkel előre felkészülhetünk a járvány érkezésére.

Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője szerint először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik. Mivel hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a vírus-örökítőanyag koncentrációjának változása. Az örökítőanyagot a fertőzött emberek ürítik.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek. Ez pedig “nagy nyereség” az egészségügynek, hogy felkészülhessen a betegek fogadására.

Attól szerencsére nem kell félnünk, hogy a víz szállítaná a fertőzést: vírusrészt a szennyvíz nem tartalmaz, csak örökítőanyagot. A szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló