Életmód

Ezt az átverést nagyon sok magyar elhitte: Kovács Kati arcát és hangját is ellopták egy reklámhoz

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.01 | 09:33

Egyre dörzsöltebbek az ilyen-olyan csodaszereket – jellemzően fogyasztópirulákat, vagy gyógyhatásúnak hazudott készítményeket – áruló internetes csalók. Nemrég Esztergályos Cecília színésznő képmásával éltek vissza, legutóbb pedig az egyik legnépszerű magyar énekesnő hangját és szájmozgását igyekeztek leutánozni. Íme a Kovács Kati-átverés, amely nem is titokolja, hogy az idősebb korosztályt célozza meg.

De miről is van szó pontosan? A csalók a Facebookon hirdetnek egy videót magyar felhasználókra célozva. A hirdetést egy elvileg paraguay-i illetőségű cég adta fel, ez nagyjából két kattintással kideríthető.

De ugyan ki fogna gyanút, ha a videóban Kovács Kati (pontosabban az énekesnő mesterséges intelligenciával leutánzott klónja) beszél, és nagyon meggyőzően adja elő, hogy 17 éve küzd térdproblémákkal, és végre talált egy ellenszert, ami véget vetett szenvedéseinek. Valljuk be, első pillantásra nem biztos, hogy gyanút fognánk, ha a közelmúltban nem találkoztunk volna hasonló esetekkel.

Azért még itt-ott kilóg a lóláb

A Kovács Kati-átverés szerencsére közel sem tökéletes még (de sajnos csak idő kérdése, és egyre élethűbbek lesznek ezek), de felületesebb szemlélők simán készpénznek vehetik, amit az énekesnő klónja állít a videóban. Szerencsére mindezt botrányosan gyenge magyarsággal, és nagyon rossz hangsúlyozással teszi.

𝙀𝙕𝙏 𝘼 𝙍𝙀𝘾𝙀𝙋𝙏𝙀𝙏 𝙈𝙄𝙉𝘿𝙀𝙉𝙆𝙄 𝙀𝙇𝙊̋𝙏𝙏 𝙏𝙄𝙏𝙊𝙆𝘽𝘼𝙉 𝙏𝘼𝙍𝙏𝙊𝙏𝙏𝘼́𝙆 👉🏻 | 🏥 𝙆𝙀𝘿𝙑𝙀𝙎 𝙉𝙔𝙐𝙂𝘿𝙄́𝙅𝘼𝙎𝙊𝙆❗ 𝙁𝙄𝙂𝙔𝙀𝙇𝙅𝙀𝙏𝙀𝙆 𝙍𝘼́𝙈❗ 𝙀𝙉𝙉𝙀𝙆 𝘼 𝙉𝘼𝙏𝘼𝙐𝙍𝘼𝙇 𝙍𝙀𝘾𝙀𝙋𝙏𝙉𝙀𝙆 𝙆𝙊̈𝙎𝙕𝙊̈𝙉𝙃𝙀𝙏𝙊̋𝙀𝙉 17 𝙀́𝙑 𝙐𝙏𝘼́𝙉 𝙎𝙄𝙆𝙀𝙍𝙐̈𝙇𝙏 𝙆𝙄𝙂𝙔𝙊́𝙂𝙔𝙐𝙇𝙉𝙊𝙈 𝘼𝙕 𝙊𝙎𝙏𝙀𝙊𝘾𝙃𝙊𝙉𝘿𝙍𝙊𝙎𝙄𝙎𝘽𝙊́𝙇❗ 𝙀𝙕𝙕𝙀𝙇 𝘼… | By Empresa de Automatizacion Industrial – MicrocontrolFacebook

🏥 𝙆𝙀𝘿𝙑𝙀𝙎 𝙉𝙔𝙐𝙂𝘿𝙄́𝙅𝘼𝙎𝙊𝙆❗ 𝙁𝙄𝙂𝙔𝙀𝙇𝙅𝙀𝙏𝙀𝙆 𝙍𝘼́𝙈❗ 𝙀𝙉𝙉𝙀𝙆 𝘼 𝙉𝘼𝙏𝘼𝙐𝙍𝘼𝙇 𝙍𝙀𝘾𝙀𝙋𝙏𝙉𝙀𝙆 𝙆𝙊̈𝙎𝙕𝙊̈𝙉𝙃𝙀𝙏𝙊̋𝙀𝙉 17 𝙀́𝙑 𝙐𝙏𝘼́𝙉 𝙎𝙄𝙆𝙀𝙍𝙐̈𝙇𝙏 𝙆𝙄𝙂𝙔𝙊́𝙂𝙔𝙐𝙇𝙉𝙊𝙈 𝘼𝙕 𝙊𝙎𝙏𝙀𝙊𝘾𝙃𝙊𝙉𝘿𝙍𝙊𝙎𝙄𝙎𝘽𝙊́𝙇❗ 𝙀𝙕𝙕𝙀𝙇 𝘼…

 

A kezdés már igen erős (idézzük a feliratot):

“Az orvosok megölik az ízületeidet, nevem Kovács Kati, és 17 éve térTproblémáim vannak”.

Majd úgy folytatja, 62 éves korában (s-sel ejtve) osteoarthritist (a feliratban helytelenül kimaradt a h betű) diagnosztizáltak nála.

“És ezzel együtt élni álland szenvedést, nem tudok vásárolni vagy lépcsőzni normálian, a vágy, hogy sétáljak az utcán, lehetetlenné vált, számomra. 17 éve ezzel a diagnózissal, sok orvost, a legjobbakat traumatológus.”

– folytatódik a zagyvaság, majd “Kati” beszél a kínzó “hátfáLYásáról”:

Kovács Kati-átverés

Na, itt feláll a szőr a hátadon

A videóban szereplő hölgy aztán úgy folytatja, a betegsége fő oka az, hogy “a gyógyszertárak nem rendelkeznek olyan gyógyszerekkel, amelyek segíthetnek nekem, kórházaink orvosai pedig csak fájdalomcsillapítókat írnak fel, vagy nagyon drága…” – és itt, 1:20 körül valami eszméletlen hangváltás kezdődik, a szöveg felgyorsul, és egészen rémisztő hangon hadarja tovább:

“műveleteket kínálaknak emlékezel örökre (ez a szó nincs a feliratban, de “Kati” szinte hörögve mondja)”

Végül “Kati” említ egy nem létező doktort, aki a reklámozott termék honlapján is szerepel  Dr. Papp Lajos természetesen ezzel a fizimiskával, pláne a Kovács Kati-átverés univerzumában nem létezik. Mindössze az volt a csalók célja, hogy bizalmat ébresszenek vele a potenciális vásárlókban.

Nagyon sokan bevehették

Ami a leginkább elkeserítő, hogy a Kovács Kati arcával és hangjával hirdetett Facebook-videóra több mint 500 reakció érkezett, és döntő többségében pozitívak. Sőt száz feletti a megosztások száma is.

Hiszen oly szívhez szóló az üzenet:

“Kedves nyugdíjasok! Figyeljetek rám! Ennek a nataural receptnek köszönhetően 17 év után sikerült kigyógyulnom az osteochondrosisból! Ezzel a recepttel gyógyítható az ízületi gyulladás, az osteochondrosis, a reuma és más problémák. Ez a recept enyhíti a fájdalmat, helyreállítja a porcokat és revitalizálja az ízületeket. Sebészeti beavatkozás nélkül! Otthon végezhető.”

Otthon végezhető, de mi? Nem érdekes, a legtöbben gondolkodás nélkül lájkolják, és osztják tovább.

Kovács Kati-átverés

A jobbik eset az, ha a videót lájkoló vagy megosztó személy nem nézte meg, hogy mit oszt tovább, pusztán jóindulatból, segítő szándékkal igyekezett azt eljuttatni még több ismerőséhez. Ha viszont megnézte, elhitte az üzenetet, és a gyanú szikrája sem merült fel benne, hogy ez talán csalás lehet – na, akkor van baj.

Hogyan lehet az ehhez hasonló csalásokat felismerni?

Egyelőre még viszonylag egyszerűen. Mindig gyanakodj, ha amolyan “túl szép, hogy igaz legyen” üzenettel találkozol. Gondolj bele, ha létezne valódi csodaszer az adott problémára, kizárt, hogy a forgalmazója suttyomban szeretné hirdetné. Ezzel lenne tele a sajtó, és az emberek egymást taposnák a termékért.

Hallgasd figyelmesen a szöveget, illetve böngészd a feliratot, és ha a fentebb tárgyalt sutaságokat tapasztalod, gondolkodj el azon, hogy egy ilyen csodálatos találmány esetében megengedhető-e, hogy még a j-betűket sem mindig találják el.

Érdemes rápillantanod a videóban felhasznált ismert személy közösségi oldalaira is, mert sok esetben hozzájuk is eljut az átverés híre. Így tett a minap Esztergályos Cecília is, akit valószínűleg ugyanaz a csaló banda használt fel videójához, mint akik most Kovács Katit.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló