Belföld

Lehangoló hírek érkeztek a Tisza-tó körüli vendéglátóegységekből

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.07.06 | 17:48

Nem kimondottan frissek az alapanyagok, és a tárolás körülményei is hagynak kivánnivalót maguk után.

A kép illusztráció

Hiányosságokat tárt fel a Tisza-tó környéki vendéglátó egységek ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a szezonális nyári ellenőrzés keretében egy hétig vizsgálták júniusban a Tiszta-tónál, valamint annak tágabb környezetében működő vendéglátó egységeket. Elsősorban az éttermek higiéniás állapotát, az alapanyagok nyomon követhetőségét, megfelelőségét, kezelését ellenőrizték.

A vizsgálat eredményei a Nébih tájékoztatása szerint “vegyesnek mondhatók”, mint írták, az ellenőrzött egységek számottevő hányadában fellelhetőek voltak hibák, ugyanakkor ezek többségében csak kisebb hiányosságok voltak, a higiéniai állapotok döntően megfeleltek az előírásoknak.

Pozitívumként említették, hogy az allergén információk feltüntetése nagyrészt rendben volt. Jellemző szabálytalanságként emelték ki ugyanakkor a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiányát. Emellett több helyen lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszerek is előkerültek – jegyezték meg.

Súlyosabb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat mindössze egy ellenőrzött egyégben állapítottak meg. Az érintett létesítményt többek között szabálytalan tárolás és szennyezett főzőberendezés, illetve hűtő miatt marasztalták el – derül ki a Nébih közleményéből. A hatóság több mint 1000 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszer forgalomból való kivonását, valamint a forgalomba hozatal/felhasználás azonnali hatályú megtiltását is elrendelte ezen a helyen – tették hozzá.

Közölték továbbá: az egy hetes vizsgálatsorozatban az ellenőrzések több mint fele tárt fel hibákat és összesen közel 1300 kilogramm jogsértő terméket vont ki a forgalomból a Nébih.

Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van, a nyári szezon elején elvégzett ellenőrzéseknek köszönhetően azonban az érintett vendéglátó egységek a feltárt hibákat még a nyár hátralévő, hosszabb időszaka előtt javítani tudják – jelezték.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló