Belföld

2023-ra napelemessé válhat a magyar háztartások nagyrésze

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.09 | 18:48

Egyre többen nem akarnak villanyszámlát fizetni.

A fővárosban és vidéken is felfutási szakaszban van a napelemes megoldások használata – árulták el a szakértők. Míg korábban ez az energiatakarékos technológia úri huncutságnak számított, a pályázatoknak hála egyre megfizethetőbb a hétköznapi emberek számára is. Mennyire reális tehát, hogy napelemre váltsunk, és ezzel örökre búcsút mondjunk a villanyszámlának?

Ha ugyanis készpénzben fizetjük ki a technológiát, annak megtérülése akár 15-17 év is lehet. Nem így az EU-s pályázatokat igénybe véve, ahol a napelemes megoldásokhoz már akár 10 százalék önrésszel is hozzájuthatunk: ekkor 2 év alatt térül meg a befektetésünk, hiszen soha többé nem kell villanyszámlát fizetnünk. A lehetőség nem csak a magánemberek, a cégek részére is nyitott, ők 55 százalék önrész megfizetésével pályázhatnak.

“Ez egy kamatmentes hitel, és mint tudjuk: a hiteleknél általában a kamattal van probléma. Itt azonban az EU állja a kamatot, így csak az alaptőkét kell forintban visszafizetnünk. Az egész folyamat pontos és átlátható” – hangsúlyozza a szakember. Így egyáltalán nem merész becslés, hogy 2-3 éven belül akár a háztartások nagy része napelemessé válhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló