Belföld

Spájzolj be előre, soha nem látott drágulást hoz az árstop kivezetése!

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.10 | 20:18

Megint a legszegényebbek szívják meg, de nagyon.

Raskó György agrárközgazdász szerint az étolaj, sertés és csirkemell ára akár harmadával is emelkedhet az árstop kivezetése után. A nagy diszkontoknál a beszerzési ár jelentősen meghaladja a hosszú ideje befagyasztott eladási árakat, míg a kisboltokban még drágább lehet az áru, mivel az új szabályozás nem vonatkozik rájuk. A kormány közben azzal számol, hogy az ársapkák feloldása után mérsékelten emelkedik majd az infláció.

Az Eurostat szerint az EU-ban a zsír- és olajfélék ára nálunk növekedett leginkább, 33%-kal magasabb, mint tavaly, és 10%-kal a tagállamok átlaga fölött. Az éttermekben néhányan zsírral főznek olaj helyett a költségek csökkentése érdekében.

“Egyszerűen árban nem lehet győzni ezeket a hatalmas árkülönbségeket. Ezért mi vegyesen, pálmazsírt használunk”

– mondta az RTL-nek Vozár Márton, a békécsabai Mókus Csárda ügyvezetője.

Matolcsy György jegybankelnök szerint az árstopok törvényszerűen inflációt okoznak, és 3-4% veszteséget eredményeznek. A kormány tagadja az infláció növekedését, de mégis megszünteti az élelmiszerárstopot, miközben a kötelező akciózást bevezetik.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az együttes hatás minimális lesz az infláció egészére nézve, a szakértők ezzel nyilván nem értenek egyet.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló