Belföld

Varga Judit szerint a világ kifordult magából: “Bűn lett az alázat”

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.07.17 | 09:18

A világ betegségeire a keresztény erkölcs, szellemiség és tanítások követése az orvosság - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Egyesült Államokban vasárnap, amikor állami kitüntetést adott át a Dallasi Miasszonyunk Ciszterci Apátságot vezető Peter Verhalen főapátnak.

Fotó: Facebook / Varga Judit

A miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy “a világ kifordult magából”, “bűn lett az alázat, erény lett a kevélység”, “a háború tüzét táplálják, azt állítva, hogy ez vezet a békéhez, miközben a kinyújtott békejobbot félreütik”.

A jelen próbatételeiről szólva kifejtette: “azt látjuk, hogy a társadalommérnökök a lázálmaikat követve összezavarják az emberek szívébe eredendően Isten által elültetett és őáltala elrendelt természeti törvényeket”.

Politikai kalandorok csalják hamis ígéretekkel emberek tömegeit a világ szegényebb régióiból a tehetősebb országokba, tömegeknek okozva ezzel mérhetetlen szenvedést.

A miniszter az 1098-ban alapított ciszterci rend és az 1000-ben Magyar Királyságként megalapított Magyarország kapcsolatát testvérközösségként jellemezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy az első ciszterci apátságot már 1142-ben megalapították II. Géza király kívánságára.

Az elmúlt ezer évben próbatételekből mind Magyarországnak, mint a ciszterci rendnek kijutott. “Magyarország a honfoglalás óta a keleti és nyugati világ közé ékelődve létezik, hol a híd, hol az ütközőzóna szerepét betöltve” – mondta.

Varga Judit idézte a ciszterciek Szent Bernáttól származó jelmondatát: “Lángolj és világíts!”; a hallgatóság figyelmébe ajánlotta az 1956-ban a magyarországi forradalom idején 25 évesen vértanúhalált halt Boldog Brenner János ciszterci szerzetes példáját.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a kommunista diktatúra elkobozta a ciszterciek magyarországi apátságának vagyonát és jó részüket elűzték az országból, akkor az Egyesült Államokba menekült szerzetesek részt vettek a dallasi katolikus egyetem alapításában.

Hozzátette, hogy a szerzetesek monostort alapítottak és iskolát hoztak létre, amelyet ma az amerikai felvételi iroda az Egyesült Államok egyik legjobb iskolájaként tart számon.
A miniszter kiemelte, hogy a mai főapát, Peter Verhalen a Dallasban működő iskola diákja volt, és oda tért vissza először tanárként, majd igazgatóként, és 2012-ben az első nem magyar főapátként választották meg az apátság élére.

Az ő érkezésével rövid időn belül világossá vált, hogy a magyarok nemcsak új barátot kaptak, hanem olyan apátsági vezetőt is, aki tiszteli a magyar papokat, egykori tanárait, és aki folytatja a szoros kapcsolatot a helyi magyarokkal

– fogalmazott Varga Judit Dallasban, amikor átadta a Lovagkereszt kitüntetést tanítói szolgálata, valamint az intézmény magyar identitásának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként, Peter Verhalen főapátnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló