Belföld

Külön téli és nyári átlagfogyasztás lesz a gáz rezsi számításánál

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.23 | 12:22

A rezsi megszorítást taglaló rendelet időarányosan felhasználható gáz mennyiségekről beszél.

A lakossági fogyasztók a kedvezményes (rezsi csökkentett árú) gáz mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni – szól a rezsi megszorításokat részletező rendelet. Az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolása alapján a kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti. Az e feletti részt számlázzák ki lakossági piaci áron. A rendelet szerint az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni. Az MVM szerint ez annyit tesz, hogy

aki havonta diktál, annak havonta – számlánként nézik

majd, hogy  az átlagfogyasztás alatt és felett mennyit fogyaszt. A kedvezményes mennyiség naparányos részét kapja kedvezményes áron, az e feletti mennyiséget II. áron (vagyis nem rezsicsökkentetett áron) számolják el minden számlában. Ez igaz lesz az áramra és a gázra is. A gáznál ráadásul fogyasztási jelleggörbe szerint számítják majd az adott időszakra érvényes mennyiségre jutó kedvezményes részt. Így viszont hónapról-hónapra más lesz az átalánygörbe alapján korrigált átlagfogyasztás.

Így gyilkol meg a rezsi emelése, ha nem figyelsz!

Nem a 144 köbméteres havi átlagfogyasztással fognak számolni,

hanem azt korrigálják a jelleggörbe alapján. Az MVM oldalán egy áramra, és gázra vonatkozó kérdéssor jelent meg, használható infókkal. Íme, egy földgázra vonatkozó kérdés: Ha éves szinten belefér a kedvezményes mennyiségbe, számít, ha télen használok sok földgázt? Amire a válasz: nem. A 24.hu kiszámolta, hány köbméter lesz az egyes hónapokra rezsi csökkentett áron vásárolható gázmennyiség. Piaci árat csak ezek felett a mennyiségek felett kell fizetni.

Januárban például nem 144 köbméter felett kell majd

piaci árat fizetni, hanem csak bő 335 köbméter felett, júliusban viszont már szűk 14 köbméter felett piaci lesz az ár. A jelleggörbével havonta korrigált gázszámla évre vetítve 334 067 forint lehet, míg jelleggörbés korrekció nélkül éves szinten 708 720 forint lehetne – kevesebb, mint a fele. A téli hónapokban így jóval kevésbé fog elszállni a számla, mintha nem lenne a korrekció – átlagos fogyasztási szokások esetén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló