Belföld

Horror a boltokban, van olyan termék ami a duplájára drágult az árstop kivezetése után

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.02 | 10:48
  • trendindex: 10

A GKI szerint két hónap múlva várható majd nagyobb áremelkedés.

Véget ért az árstop, a hatósági árazás alól felszabadult alap élelmiszereket augusztustól a beszerzési ár alapján árazzák be a kereskedők. A GKI szerint két hónap múlva várható majd nagyobb áremelkedés, amikor a kötelező akciózás után a nagyobb boltok is visszatérhetnek a piaci árakhoz.

Fotó: Pixabay

Látványosan, van, ahol duplájára drágult a cukor, a hústermékek ára is nőtt az árstopok után több boltban

– derül ki az RTL körképéből.

A GKI szerint két hónap múlva várható majd nagyobb áremelkedés, amikor a kötelező akciózás után a nagyobb boltok is visszatérhetnek a piaci árakhoz. Ennek ellenére a szakértők arra számítanak, hogy az árstop kivezetése segíteni fogja az infláció csökkenését.

Hétfőn még 250 forint, vagy ennél is olcsóbb volt a kirstálycukor kilónkénti ára, mára 450-500 vagy e feletti árakat látni a polcokon, a kisboltokban még rosszabb a helyzet.

Mit csinálj a Balatonon, ha nincs strandolós idő? Mutatjuk az egyik legjobb tippet! Csodás romok, és gyönyörű panorámák várnak! 

A cukortermelők szerint az eddigi ár volt túl alacsony.

Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta az RTL-nek, rendkívül magas energiaárak mellett állították elő a cukrot 2022 októbere és decembere között. Szerinte

nem tud olcsóbb lenni a cukor, hogyha az előállítási költségeket megfizettetjük a fogyasztókkal.

A nagy áruházláncok az eddigi árstopos termékeket legfeljebb beszerzési áron adhatják, kettőt pedig ennél is 15 százalékkal olcsóbban adhatnak csak el. A kormányzati árfigyelő szerint a legtöbb bolt a lisztet akciózta le, aminek így kilója az eddiginél is olcsóbb, 140-150 forint lett. Van olyan nagy áruházlánc is, amely a sertéscombot és a csirkemellfilét választotta akciós terméknek, ezért ott az eddigi árszinten maradt e húsfélék ára, ellentétben a többivel.

A Napi.hu is arról ír, hogy az árváltozásokban az figyelhető meg, hogy van, ahol duplájára nőtt a kristálycukor ára, de mindenütt megdrágult, míg a búzafinomliszt is többe kerül, de még kétszáz forint alatt maradt a kilónkénti ára.

A húsok ára emelkedett még látványosabban, nem egy helyen kétezer forint fölé kúszott a legalacsonyabb kilónkénti ár, bár van, ahol akciósan továbbra is kevesebbet kell érte fizetni.

A tojás viszont jellemzően olcsóbb lett a láncoknál vagy a nagyobb méretet adják kedvezőbb áron.

Több helyütt olcsóbb lett az étolaj, viszont emelkedett az ára, a sertéscombnak, a csirkemellnek, és van, ahol például az UHT tej vagy a csirkeszárny ára – akcióval vagy anélkül – változatlan maradt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló