Belföld

Élet-halál kérdésben döntött Orbán Viktor

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.12 | 08:18
  • trendindex: 11

A leginkább haláléban.

Az elmúlt időszakban számos rendelet módosult a halálesetek kivizsgálásával kapcsolatban. A változtatásokat Orbán Viktor is aláírta, és a halottvizsgálati folyamat szereplőinek jogait és kötelezettségeit is pontosította. Az új rendelet kitér a temetkezési és boncolási szabályokra, valamint a halottakkal kapcsolatos eljárásokra.

A változások között szerepel, hogy az elhunyt azonosítására szolgáló űrlap a holttest két végtagjára kerül, és a helyszíni halottvizsgálatot végző orvos vagy jogszabályban feljogosított mentőtiszt felel a felhelyezésért. A nem természetes módon bekövetkezett halál esetén csak jogszabályban erre feljogosított orvos végezhet helyszíni halottvizsgálatot, és az eltemettetéshez vagy elhamvasztáshoz szükséges engedélyt az ügyben eljáró hatóság adja ki. Az igazságügyi szakértő vagy megbízott orvos kitölti és lezárja a halottvizsgálati bizonyítványt az engedélyezési döntés alapján.

Ezen változtatásokkal a halottvizsgálati eljárás átláthatóbbá és hatékonyabbá válik, melynek célja az elhunytak méltó kezelése és a szükséges eljárások pontos betartása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló