Belföld

Gyászos hír érkezett a Balatonról, van mitől félni

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.23 | 16:50
  • trendindex: 15

A nyaralók még örülnek, de arcukra fagyhat a mosoly.

 

Az Időkép szerint Gyenesdiásnál a Balaton vizének hőmérséklete 29 fokra emelkedett. A keleti medencében a víz hőmérséklete “csupán” 25 fok. Balatonkenesénél a vízhőmérséklet 25 fok. A Balaton vízállása továbbra is 100 centiméter felett van, szerda reggel pedig 102 centimétert mérték.

Az elmúlt napokban a Velencei-tó is jelentősen felmelegedett, szintén 29 fokos lett.

A Fertő tónál 28 fokos a víz hőmérséklete.

A Duna Budapestnél, az óbudai szabadstrandon, meghaladja a 24 fokot.

Miért baj, ha melegszik a víz?

A belföldi vizek drasztikus felmelegedése a klímaváltozás egyik komoly következménye. Először is, a magasabb vízhőmérséklet kedvez a káros algavirágzások elterjedésének. Az emelkedő hőmérséklet ugyanis hozzájárul a vízben található tápanyagok gyorsabb felhalmozódásához, amely elősegíti az algák elszaporodását. Az elszaporodott algaállomány pedig a víz minőségének romlásához, a vízi ökoszisztémák zavarainak fokozódásához és akár toxikus anyagok termelődéséhez is vezethet, amelyek veszélyeztetik a vízi élőlényeket és az emberek egészségét.

Másodszor, a vizek felmelegedése összefügg a vízhiány problémájával is. Amikor a tavak, folyók és tavak hőmérséklete emelkedik, a víz párolgása is gyorsabbá válik, ami a vízkészletek csökkenéséhez vezethet. A klímaváltozás miatt már amúgy is növekvő szárazság és hőhullámok közepette ez az extra párolgás tovább súlyosbíthatja a vízhiányt. A mezőgazdaság, a városi ivóvízellátás és az ökoszisztémák fenntarthatósága is veszélybe kerülhet, ami súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel járhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.