Belföld

Gyászos hír érkezett a Balatonról, van mitől félni

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.23 | 16:50
  • trendindex: 15

A nyaralók még örülnek, de arcukra fagyhat a mosoly.

 

Az Időkép szerint Gyenesdiásnál a Balaton vizének hőmérséklete 29 fokra emelkedett. A keleti medencében a víz hőmérséklete “csupán” 25 fok. Balatonkenesénél a vízhőmérséklet 25 fok. A Balaton vízállása továbbra is 100 centiméter felett van, szerda reggel pedig 102 centimétert mérték.

Az elmúlt napokban a Velencei-tó is jelentősen felmelegedett, szintén 29 fokos lett.

A Fertő tónál 28 fokos a víz hőmérséklete.

A Duna Budapestnél, az óbudai szabadstrandon, meghaladja a 24 fokot.

Miért baj, ha melegszik a víz?

A belföldi vizek drasztikus felmelegedése a klímaváltozás egyik komoly következménye. Először is, a magasabb vízhőmérséklet kedvez a káros algavirágzások elterjedésének. Az emelkedő hőmérséklet ugyanis hozzájárul a vízben található tápanyagok gyorsabb felhalmozódásához, amely elősegíti az algák elszaporodását. Az elszaporodott algaállomány pedig a víz minőségének romlásához, a vízi ökoszisztémák zavarainak fokozódásához és akár toxikus anyagok termelődéséhez is vezethet, amelyek veszélyeztetik a vízi élőlényeket és az emberek egészségét.

Másodszor, a vizek felmelegedése összefügg a vízhiány problémájával is. Amikor a tavak, folyók és tavak hőmérséklete emelkedik, a víz párolgása is gyorsabbá válik, ami a vízkészletek csökkenéséhez vezethet. A klímaváltozás miatt már amúgy is növekvő szárazság és hőhullámok közepette ez az extra párolgás tovább súlyosbíthatja a vízhiányt. A mezőgazdaság, a városi ivóvízellátás és az ökoszisztémák fenntarthatósága is veszélybe kerülhet, ami súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel járhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló