Belföld

Nehéz szavakat találni arra, amit Orbán Ráhel kaszált

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.31 | 09:18
  • trendindex: 29

Ráhel megint aranyba tenyerelt.

Az Orbán Ráhel vezette turisztikai alapítvány jelentős részt kapott a Szerencsejáték-adományokból, melyek a Szerencsejáték Zrt. leányvállalatán, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. által kerülnek elosztásra. Bár az éves összegek pontosan nem ismertek, a támogatottak listáját rendszeresen közzéteszik, és az adományok jelentős része az Orbán Ráhelhez köthető alapítványokhoz kerül – mutat rá a g7.

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. közzéteszi az öt millió forint feletti adományokat és szponzorációkat, ami alapján kiszámolható, hogy az évek során összesen 13,1 milliárd forintot osztottak szét. Ebből a közzétett szerződések 5 millió forint feletti része 9,2 milliárd forintot tesz ki, míg 3,9 milliárd forintról nem lehet tudni, hogy kiknek mentek. A támogatások egyre inkább szolgáltatások és szponzorációk irányába tolódnak el, míg a valódi közhasznú tevékenységek aránya csökken.

Kiderült, hogy 2022-ben 2,5 milliárd forintot költöttek támogatásokra, és 2023 első hét hónapjában már 2,1 milliárd forintnál járnak. A Szerencsejáték-adományok mindössze 0,3 százalékát teszik ki a lottó és szerencsejáték bevételeinek. Az adományok túlnyomó része azonban inkább a kormányzati kommunikáció céljait szolgálja, mint a valódi jótékony tevékenységeket.

Az adatok alapján látható, hogy a támogatások 62 százaléka a Fideszhez köthető szervezetekhez, vállalkozásokhoz és a kormányzati holdudvarhoz kerül. A NER-hez kötődő támogatások aránya egyre nő, míg az átlagos támogatások értéke is eltér a politikailag bekötött és nem bekötött szervezetek között. Az adományok jelentős része a turisztikai területet támogatja, különösen Orbán Ráhelhez kötődő alapítványokat. Az adományok összege és elosztása meghatározó a kormányközeli szervezetek és projektek támogatásában, amelyek között a valódi jótékony célok háttérbe szorulnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló