Belföld

Már a látszatra sem adnak Orbánék: visszaállítják a feudális hídvámot

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.01 | 17:18
  • trendindex: 2

Fizetőssé teszi a Megyeri-hidat és a Déli M0-ás hidat Orbán fideszes kormánya.

A fideszes kormány olyan terveket dédelget, ami szerint az M0-s autóút eddig ingyenes részeit, így a Megyeri hidat és a Deák Ferenc hidat is besorolják a fizetős útszakaszok közé. A már több poszton is megbukott Lázár János minisztériuma megoldásként a megyematricát ajánlgatja. Azzal, hogy

a fideszes kormány fizetőssé tenné a teljes M0-t 2024 januárjától,

egy több mint száz éve megszüntetett sarcot, a hídvámot tapsolnák vissza – írja az RTL.

Az új útszakaszok bevonásának tervét a fizetősök közé az Építési és Közlekedési Minisztérium tette közzé a kormány honlapján, eszerint az M0-s autóút teljesen díjköteles lesz. Megnéztük a tervezetben szereplő, fizetőssé nyilvánítandó kilométerszelvényeket, és azok alapján is egyértelmű, hogy a tervek szerint a hidak is részei lesznek a díjköteles szakasznak.

Négy napos túra az ország egyik legszebb helyén, nézz bele a videónkba, ha érdekel merre jártunk!

Ha mindez megvalósul, akkor aki használni akarja a hidat,

annak minimum egy 10 napos matricát kellene vennie 5500 forintért, vagy – ha többször tenné meg ezt – akkor egy éves megyematricát 5720 forintért. Az M0-s több szakaszán ugyan eddig is fizetni kellett, de például az érintett hidakon az első lehajtóig ingyenes lehetett autózni. Az M0- eddig ingyenes részeit persze nem szívjóságból nem sarcolták meg a fideszesek: mivel azok uniós támogatásból épültek,

nem tudtak úgy trükközni, hogy fizetőssé tehessék,

legalábbis a támogatás feltételeként meghatározott időszak lejártáig. Az Építési és Közlekedési Minisztérium az RTL azon kérdésére, hogy tervezik-e megsarcolni az átjárást M0-s hídjain és ha ez így lenne, akkor a helyiek hogyan oldják meg az átkelést Dunán,

Lázárék kifejezetten szemtelen választ adtak.

„Azoknak az úthasználóknak, akik rövidebb szakaszokon közlekednek rendszeresen és nem rendelkeznek matricával – számukra született meg a vármegye matrica. Minden budapesti és Pest vármegyei lakos rendelkezésére áll az 5.720 Ft-os vármegye matrica ahhoz, hogy egész évben igénybe vegye a vármegyében található gyorsforgalmi utak nyújtotta gyorsabb, biztonságosabb úthasználati lehetőséget”.

A megyematricát egyébként 2015-ben vezette be ugyancsak a fideszes rezsim,

a hatálya alá tartozó útszakaszok jelentős része addig ingyenes volt. Az M0-s körgyűrű és így két budapesti híd fizetőssé tétele súlyosan terheli a Budapesten élőket. Az intézkedés miatt növekszik a város belső úthálózatán a forgalom, ami nagyobb torlódásokat és több károsanyag-kibocsátást okozhat – közölte a Fővárosi Önkormányzat.

A két híd fizetőssé tétele extra sarcot, gyakorlatilag hídvám bevezetését jelenti

azoknak a budapestieknek a számára, akik a városon belül, a külsőbb kerületek között közlekednek a javaslat szerint fizetőssé váló utakon – tették hozzá.

Az intézkedés jelentősen rontaná a közlekedési lehetőségeket Óbuda és Újpest, valamint délen Budafok, Csepel és Soroksár között. „Az északi és a déli M0-s hidakon együttesen naponta több, mint 17 600 utazás történik, ami Budapesten is indul és ott is végződik.

Ha a kormány ténylegesen fizetőssé teszi ezen hidak használatát,

azzal ezeket a budapestieket díjfizetésre, vagy sok kilométeres kerülőre kényszeríti. Ez plusz utazási időt, kényelmetlenséget és nem mellesleg több dugót eredményezne, ami elfogadhatatlan” – írták.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló