Belföld

Tragikus – egy hazai gyárban csak engedély birtokában lehet beszélgetni

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.02 | 16:18

A makói Continental gyárban februárban többször is nagyarányú munkabeszüntetés volt, miután a munkáltató egyoldalúan felrúgta a kollektív szerződést.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleménye szerint továbbra is embertelen körülmények uralkodnak a Continental nevű német multinacionális nagyvállalat makói gumigyárában.

A Mérce írta meg, hogy a makói gyárban viselkedési kódexet vezetett be a vezetőség, miközben folyamatosan rúgják ki a régi, akár több évtizede a gyárban dolgozó kollégákat, akik részt vettek a korábbi, februári sztrájkban.

Illusztráció: Pixabay.com

A szakszervezet szerint a régi munkavállalók, akik részt vettek a februári sztrájkokban folyamatos bizonytalanságban kell hogy éljenek.

Elsősorban őket rúgják ki jelenleg a cégtől, miközben hirdetés útján keresnek új munkásokat. 

A szakszervezet szerint emiatt a munkahelyi balesetek száma is egyre magasabb, így a munkahelyi légkörnek és a munkáltató viselkedésének is köszönhetően történt az elmúlt hetekben egy súlyos, csonkolásos baleset, és emiatt esett le egy ember nemrég az egyik tízméteres csarnok tetejéről.

A szakszervezet szerint megfélemlítési céllal bevezetett viselkedési kódex többek között előírja, hogy a dolgozóknak írásos engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy beszélgessenek egymással.

A kódexben a gyár vezetősége egyértelműen leszögezi, hogy az éppen munkát végző emberekkel „beszélgetés kezdeményezése munkaidőben csak a munkáltató előzetes írásbeli engedélyével lehetséges”. Még abban az esetben is, ha ez a munkavégzést egyáltalán nem hátráltatja.

És ez még nem minden: a szakszervezet szerint ha a téma nem tetszik a felettesüknek, indoklás nélkül megtilthatja a szóváltást.

A makói Continental gyárban februárban többször is nagyarányú munkabeszüntetés volt, miután a munkáltató egyoldalúan felrúgta a kollektív szerződést. A dolgozók végül elérték, hogy év végéig fenntartsák a korábbi megállapodást, és hogy a cég újat kössön velük, jelenleg az ezt megelőző szakszervezeti munka ellehetetlenítésén dolgozik a cég.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.