Belföld

Hatalmas bejelentést tett Szijjártó Péter

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.09.07 | 19:18

Az állam pénzügyi támogatásával megvalósuló valaha volt legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházást jelentette be Magyarországon a Samsung SDI, amelynek nyomán több tucat magas hozzáadott értékű munkahely jön létre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető a Samsung SDI beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a vállalat 22,5 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektje nyomán majd tovább nőhet az új elektromos akkumulátorok kapacitása és biztonsága a gyártás gazdaságosságának javulása mellett.

Ehhez az állam 5,5 milliárd forint támogatást ad, így segítve elő többtucatnyi magas hozzáadott értékű munkahely létrejöttét. Ez a kormányzat pénzügyi támogatásával megvalósuló, valaha volt legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházás Magyarországon

– tájékoztatott.

Kiemelte: az elektromobilitás ráadásul az abszolút high-techet képviseli, ezért ez a beruházás hatalmas hozzáadott értékkel bír.
Beszédében arra is kitért, hogy a cég ezzel hozzájárul a magyar gazdaság dimenzióváltásához, valamint tovább erősíti együttműködését azon hazai egyetemekkel, amelyeken már jelenleg is zajlik elektromos akkumulátoripari és autóipari képzés.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Európa a válság éveit éli, eközben azonban töretlenül halad előre az autóipar forradalma, az erre vonatkozó politikai döntések megszülettek.

Hazánk számára nemcsak a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, hanem a munkahelyek megvédése miatt is kifejezetten fontos, hogy sikeres legyen az elektromos autóipari beruházásokért folytatott versenyben

– figyelmeztetett.

Mivel a hagyományos autóipar visszaszorul a jövőben, ezért a hagyományos autóipari munkahelyek száma is csökkenni fog, így ha nem vagyunk képesek elektromos autóipari beruházásokat hozni Magyarországra, akkor a magyar emberek tömegesen veszíthetik el a munkahelyüket

– tette hozzá.

Majd aláhúzta, hogy Magyarország azonban sikerrel szállt be ebbe a versenybe, és épp a mára itt a második legnagyobb cégnek számító, hatezer embert foglalkoztató Samsung SDI hajtotta végre az első beruházást ezen a téren.
A miniszter végezetül arról is beszámolt, hogy a dél-koreai vállalatok a negyedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig az idei év első felében 75 százalékkal bővült, értéke így meghaladta az ötmilliárd eurót.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló