Belföld

Szakmák, amelyek megváltoztatják a világot: Hogyan hatnak az innovációk a munkaerőpiacra?

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.07 | 14:48

Fedezd fel a modern munkaerőpiac új lehetőséget! A Jooble összegyűjtött néhány fontos információt, amiből kiderül, milyen hatással van a technológiai fejlődés a különböző szakmákra. A mesterséges intelligencia tényleg elveszi a munkalehetőségeket, vagy sokkal inkább új munkahelyeket teremt? Járjunk utána! (x)

A rohamosan fejlődő technológia és az ezáltal megjelenő szakmák teljesen megváltoztathatják a munkaerőpiacot. Pozitív vagy negatív irányba?

Míg a technológia továbbra is kihívásokat és lehetőségeket jelent a munkaerőpiac számára, a munkaadók azt várják, hogy a legtöbb technológia pozitívan járuljon hozzá a munkahelyteremtéshez. A Jooble álláskereső portálon található álláshirdetések is azt mutatják, hogy akár egyik napról a másikra új szakmák jelenhetnek meg. Az állás Pécs oldalon például azoknak érdemes szétnézni, akik az ország Dél-dunántúli területén szeretnének munkát keresni. A Jooble intelligens keresőmotorja úgy szűri a találatokat, hogy az álláskeresők a lehető leghatékonyabban töltsék a kutatásra fordított időt. Mondhatjuk úgy is, hogy ez szintén a technológiai innovációknak köszönhető.

Talán abban egyetérthetünk, hogy a leggyorsabb változást a technológia és a digitalizáció okozza. Több kutatás is arról árulkodik, hogy az emberek 65%-a úgy gondolja, hogy a digitalizációval több munkalehetőség jelenik meg a piacon. A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek szerint 2027-re a hasonló szakemberekre való igény 30 százalékkal fog növekedni. A kutatásokban arról is szó esik, hogy a kreatív gondolkodásra a következő 5 évben 43 százalékkal lesz nagyobb szükség, az analitikus gondolkodás szakembereire pedig majdnem 50%-kal. Míg ezek a kutatások azt támasztják alá, hogy a munkahelyek száma csak növekedést mutat majd az elkövetkezendő években, arról is szót kell ejteni, ami sokakat érint Magyarországon is: a digitalizáció olyan szerepköröket “vehet el”, mint asszisztensek, titkárok, pénztárosok, adatbeviteli ügyintézők, grafikusok, stb. Az állás Szolnok linkre kattintva napról-napra frissülő álláshirdetéseket találsz, amelyek aktuálisak lehetnek számodra.

A Jooble álláshirdető portál folyamatosan figyelemmel követi például a Future of Jobs Report statisztikáit is, ami érdekes eredményeket mutat, például 2020-ban a munkavégzéshez szükséges feladatok 33%-a volt automatizált. 2023-ra ez a szám csupán egy százalékkal növekedett, pedig azt vártuk volna, hogy a mesterséges intelligencia elsöprő fölényben lesz, de ez még várat magára. A szakértők szerint 2027 környékén ez a szám nem 34 százalék, hanem már 42% lesz.
Napjainkban úgy tűnik, hogy a fizikai munkához kapcsolódó munkakörök nem igazán szenvedik meg a digitalizáció okozta változásokat, viszont a kommunikációs vagy koordinációs munkavégzés kifejezetten automatizált lehet a jövőben.

Fenntartható fejlődés, oktatási és mezőgazdasági munkahelyek növekedése

A fenntartható fejlődés szempontjából a mesterséges intelligencia olyan eszközöket és módszereket kínál, amelyek hatékonyabban kezelhetik az erőforrásokat és csökkentik az energiapazarlást. A beruházások az általánosabb fenntarthatósági szerepkörök növekedését is előmozdítják, hiszen egyre inkább szükség van a fenntarthatósági szakértők és a környezetvédelmi szakemberek tudására, így csak az Egyesült Államokban körülbelül 1 millió új munkaerőre lesz szükség ezen a téren.

Az MI alapú eszközök forradalmasítják a tanulást is. Az adaptív tanulási platformok személyre szabott élményt nyújtanak minden diáknak, az online kurzusok és oktatási anyagok széles hozzáférést biztosítanak a világ minden tájáról érkező diákoknak, így elősegítve a globális tudás terjesztését.

Mezőgazdaság terén az automatizáció új lehetőségeket teremthet a hatékonyabb termelési szakaszok kidolgozására. A precíziós mezőgazdasági technológiák alapján működő eszközök pontosan meghatározzák a növények víz és tápanyag-szükségletét, minimalizálva a vegyszerek és az erőforrások felhasználását. Az önvezető traktorok és robotok pedig csökkenthetik a munkaerőhiányt és növelhetik a termelékenységet.

A legnagyobb munkaerőhiány az oktatás és a mezőgazdaság környékéről fog származni.

A cikk elején említett kutatás alapján az oktatással kapcsolatos munkahelyek száma legalább 10 százalékkal fog növekedni, legyen szó egyetemi vagy középiskolai tanárokról. A mezőgazdasági szakemberek, különösen a berendezések kezelőire való igény 15 százaléktól 30%-ig növekedhet.

A mesterséges intelligencia és a digitalizáció mélyreható hatást gyakorolnak a fenntartható fejlődésre, az oktatásra és a mezőgazdaságra, és általában véve az egész munkaerőpiacra. Ezek az innovációk új lehetőségeket teremtenek a hatékonyság növelésére, az erőforrások fenntartható kezelésére és az emberi élet minőségének javítására. Ugyanakkor fontos, hogy az új technológiák fejlődése ne járjon együtt a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésével, és hogy az emberi értékek és etikai megfontolások továbbra is irányítsák a fejlődést.

A Jooble álláskereső portál mindig igyekszik támogatni az új tendenciákat, és felveszi a lépést a változó trendekkel, ezért olyan álláshirdetéseket kínál, amelyek között a 21-ik századi modern munkakeresőnek is kedve támad munkát keresni. A Jooble oldalán nem csupán magyarországi hirdetésekkel lehet találkozni, hanem külföldi munkavégzést kínáló cégek is szívesen hirdetik a munkájukat.

Partner tartalom (x)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló