Belföld

Kártérítést kap a roma nő, akinek ügyét ejtették a rendőrök

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.13 | 15:18

Elutasították a magyar állam fellebbezését, ezért jár a kártérítés annak a roma nőnek, akinek ügyével az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem foglalkozott megfelelően a magyar rendőrség. Az asszonyt még 2011 tavaszán támadták meg Gyöngyöspatán.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot, mert megítélése szerint a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy feltehetően rasszista indíttatású fenyegetést. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.

Baltával támadtak rá

A strasbourgi székhelyű törvényszék áprilisban első fokon már helyt adott egy roma származású nő panaszának, és 4000 euró kártérítést és 3717 euró perköltséget ítélt meg az ügyben. A magyar állam akkor fellebbezést nyújtott be.

European_Court_of_Human_Rights

A nőt saját házának udvara előtt támadta meg négy férfi még 2011 tavaszán Gyöngyöspatán. Akkori híradások szerint a férfiak egyike azt ordította a fiatal nőnek, hogy “takarodjon be a házba”, majd baltával és ostorral a kezében megindult felé. Miközben a nő felé haladt, a támadó gyalázkodott és életveszélyes fenyegetéseket is kiabált a nő felé.

Masíroztak Gyöngyöspatán

Az ügyben a sértett feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak címén, a magyar hatóságok azonban egy évvel később megszüntették az eljárást. Az EJEB áprilisi ítéletében kimondta, hogy az ügyben nem folytatattak le megfelelően alapos nyomozást a magyar hatóságok, és ezzel Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról szóló cikkét.

Gyöngyöspatán 2011 tavaszán a Jobbikhoz köthető szélsőséges szervezetek vonultak fel a Heves megyei Gyöngyöspata cigánysorán. A településen nagy erőkkel volt jelen a rendőrség is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló