Belföld

Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely – örülhetnek a napelemesek

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.09.14 | 09:18

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte: a napelemekkel kapcsolatban a Fidesz-frakció felszólítására a kormány a korábbi döntését újraértékelte.

Fotó: Pixabay

Kifejtette:

a kormány úgy döntött, hogy azoknál, akik szeptember 7-ét követően adták be az igényüket a napelem létesítésére, a brüsszeli szabályokat kell érvényesíteni, de mindazoknál, akik ezt korábban megtették, tíz éven keresztül a korábbi elszámolási rend megmarad. Ez azt jelenti, hogy aki egy ilyen beruházásba úgy fogott bele, hogy az 6-8 év alatt megtérül, annak ezt garantálják

– magyarázta.

A napelemekről szólva kiemelte: 2024. január 1-jével tudja a kormány helyreállítani a rácsatlakozás lehetőségét.

Ugyanakkor az ország területének körülbelül 7-8 százalékán nincs olyan állapotban a hálózat, hogy további rácsatlakozást el tudjon viselni. Az árazást értékelve azt mondta, annál korrektebb árazás nincsen, hogy ugyanannyiért veszi az MVM a napelemmel előállított áramot egy magánszemélytől, mint mondjuk a paksi atomerőműtől.

Jelezte, a kormány támogatja nagy naperőművek létrehozását, ugyanakkor jelentős probléma, hogy ha nincsen olyan tárolókapacitás, amely az energiát tárolni tudja, akkor folyamatosan kiegyenlítő áramot kell vásárolni, akár importból is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló