Belföld

Felháborító! Nem lehet akármikor szülni Mátészalkai Kórházban

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.24 | 18:18

Nem lehet szülni 13:30 után a mátészalkai kórházban.

Nem lehet 13:30 után szülni a Mátészalkai Kórházban – a megdöbbentő történetről a MátészalkaLeaks nevű Facebook-csoport számolt be. Mint írják, éjszakánként akár egy mentőautóban lezajlott szülés is lekötheti a Mátészalkai Mentőállomás teljes kapacitását.

A Facebookon azt írják:

Pár napja kezdtünk el foglalkozni azzal az üggyel, amely a mátészalkai és környékbeli áldott állapotban lévő nőket érinti. Tömegesen fordultak a MátészalkaLeaks csoporthoz olyan hölgyek, akik pár napja, pár hete adtak életet gyermeküknek, de sok olyan levelet és kommentet kapunk, ahol a terhes nők érdeklődnek arról, hogy mire készüljenek szülésnél.

A levelek többségéből világosan látszik, és ezt egészségügyi dolgozók is alátámasztották a MátészalkaLeaks csoportnak, hogy

a Mátészalkai Kórházban ügyeleti időben, 13 óra 30 perc után nem lehet szülni.

Hozzáteszik:

Volt akinél 22 óra 30 perckor indult meg a szülés, elfolyt a magzatvíz, a kismama már a 40.héten járt, az ügyeletes orvos továbbküldte a kismamát az 52 kilométerre lévő nyíregyházi intézménybe, ráadásul az utat személygépkocsival kellett abszolválni.

Egy másik asszonynál a vártnál 4 nappal korábban indult be a szülés, de a mentős tanácstalan volt, hogy hova szállítsa a vajúdó nőt, mondván: a Mátészalkai kórház mostanában nem fogad szülő nőket, ügyeleti időben. Az érintett nő elmondta: az ügyeletes orvos azt kommunikálta felé, hogy

csak a kitolási fázisban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben Mátészalkán, vagy akik már több gyermeket is világra hoztak, hiszen belőlük szinte kipottyan a baba

A kismamák szerint azért kell a szülő nőket Fehérgyarmatra, illetve Nyíregyházára szállítani, mert a kórházban nincs elegendő személyzet. A csoport információi szerint a mentők kapacitása az elmúlt hónapokban nem változott a Mátészalkai Mentőállomáson: hétköznap nappalonként négy, hétvégén nappalonként három, viszont hétköznap és hétvégén éjszakánként csak kettő mentőautó fut.

Hozzátették: egy mentőben lezajló szülés után nem szállítható a kismama a gyermekével együtt, így az egyikhez külön mentőautót kell küldeni, ez az előírás pedig lekötheti a Mátészalkai Mentőállomás teljes kapacitását.

Amennyiben Mátészalkán már nincs szabad kocsi, járművet indítanak Nyírbátorból, Vásárosnaményból vagy Fehérgyarmatról, de ezek 20 kilométerre vannak Mátészalkától. Szívinfarktus, stroke, újraélesztés, súlyos baleset esetén pedig minden perc számít.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
Budapesten koncertezik a Tool
  • szerző:nuus
  • 2021. 09. 27.
Ital
5+1 tipp másnaposság ellen
  • szerző:nuus
  • 2021. 10. 08.