Belföld

Itt van az adókönnyítés! Mutatjuk a részleteket

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.27 | 10:30

A cégek számára érkezett könnyítés.

MTI/Rosta Tibor

A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, amely megkönnyíti az iparűzési adó befizetését. Eszerint az adót 2023 elejétől kezdve már nemcsak forintban, hanem dollárban és euróban is be lehet fizetni. A cégek számára jelent könnyítést – írja a Blikk.

Varga Mihály pénzügyminiszter július 30-án jelentette be, hogy a társasági adó mellett az iparűzési adó befizetését is lehetővé teszik a külföldi devizákban. A rendelet viszont csak most jelent meg a Magyar Közlönyben.

Azt is elmondta, hogy a befizetett összeget a jegybank aktuális árfolyamán váltják át, majd haladéktalanul átutalják forintban az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára. A devizában történő fizetés azonban nem teljesíthető akkor, ha azt a NAV végrehajtási számlájára kell befizetni, vagyis a vállalkozás éppen ebben a szakaszban jár, vagy végrehajtási díjat kell fizetnie.

A szabályozásban végül azt is rögzítették, hogy az adókönnyítés csak addig marad érvényben, ameddig az orosz–ukrán háború miatt hozott 2022. évi VI. törvény („Szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról”) is érvényben is marad. Annak a törvénynek a hatályvesztésekor ez a rendelet is hatályát veszti.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Ezo
Ez a 3 legelviselhetetlenebb csillagjegy
  • szerző:nuus
  • 2022. 11. 07.