Belföld

Nagy változás közeleg, ami minden magyar háztartást érint!

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.27 | 15:18

Az Európai Unió már 2018-ban meghozta a döntést arról, hogy 2024 január 1-jétől minden tagállamban kötelező lesz a háztartási biohulladék szelektív gyűjtése.

Ennek az intézkedésnek a célja, hogy legalább 65 százalékát újrahasznosítsák az összes hulladéknak. Mivel a magyarországi háztartási hulladék közel 30 százaléka a konyhából származik, ez komoly változást fog jelenteni a magyar otthonokban. Az átállás azonban már csak három hónapnyira van, és mivel még nincsenek konkrét jogszabályok ezzel kapcsolatban, kérdéses, hogy Magyarország képes lesz-e megfelelni az uniós irányelveknek – emlékeztetett a Telex.

A háztartási biohulladék gyűjtését és átadását a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja szervezni, de egyelőre nem világos, hogy pontosan hogyan fog történni az átállás. Az iparági információk szerint az új rendszert nem egyszerre vezetik be az egész országban, hanem fokozatosan. Tehát ott, ahol először elindul a rendszer, a háztartások külön hulladékgyűjtő edényt kapnak, amely egy kisebb, zárható fedelű kuka lesz. Ebbe dobhatják majd a biohulladékot, mint például a zöldségmaradékokat, a kávézaccot vagy a romlott ételeket.

Egyes EU-tagállamokban már bevezették az új rendszert. Például Brüsszelben már május óta ingyenes kuka és zacskó jár a háztartásoknak, és a gyűjtött biohulladékot hetente egyszer szállítják el. Izland, amely nem tagja az EU-nak, már a nyár elején bevezette a konyhai hulladék szelektív gyűjtését. Egy Reykjavíkban élő magyar nő megosztotta tapasztalatait, és elmondta, hogy a háztartásoknak műanyag tárolótálcát adtak, amibe papírtasakot helyeznek, és ebbe kerül a biohulladék, például a megmaradt étel vagy a zöldségmaradékok. A tasakot összehajtják és bezárják, így elkerülhető a kellemetlen szagok képződése.

Az új rendszer bevezetése kulcsfontosságú a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás terén, de Magyarország még komoly előkészületeket kell tegyen az átállásra a következő hónapokban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló