Belföld

Rossz hírt kaptak a magyar melósok

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.27 | 14:48

Reményeiknek annyi.

Egyre kevésbé valószínű, hogy megegyezésre jutnak a munkaadók és munkavállalók, már ami az évközi minimálbér emelésének kérdését illeti – állítja a Pénzcentrum, miután megkérdezte mindkét fél képviselőit az őszi tárgyalássorozat előtt.

Míg a munkavállalókat képviselő egyes szakszervezetek bíznak a kompenzációban, a munkaadók képviselője szerint az emelés olyan kis összeget eredményezne, hogy a tárgyalás felesleges lenne.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a következőket mondta:

“Még mindig nem kaptuk meg a szükséges adatokat a Pénzügyminisztériumtól arra vonatkozóan, hogy mekkora lesz a várható éves infláció, tehát egyelőre kiindulni is nehéz bármiből. Ennek eredményeképpen a VKF következő ülésének időpontját sem tűztük még ki, ám szerintem számítani lehet arra, hogy a napokban ez megtörténik. Azzal számolunk egyébként, hogy az előzetesen jelzett 17,5 százaléknál magasabb lesz az éves infláció, tehát a tárgyalásokon mindenképpen magasabb minimálbért szeretnénk elérni, és erre szerintem van is esélyünk”

Hozzátette:

“Továbbra is kitartunk amellett, hogy ha kevés is az van az évből, a maradék két hónapra azért legyen egy minimálbér-emelés. Ezt azért tartanánk üdvös megoldásnak, mert ebben az esetben a jövő évi béremelés tárgyalásait egy magasabb alapról kezdhetnénk, vagyis végső soron a dolgozóknak is nagyobb lenne az esélyük arra, hogy jobb fizetést harcoljunk ki. A másik lehetőség az, hogy idén már nem lesz évközi emelés, hanem a következő évben nőnek annyival a szakmunkás minimálbérek és a minimumfizetések, mintha ebben az évben lett volna kompenzáció.”

Ezek után a melósok nem tapsikolhatnak örömükben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló