Belföld

Jöhetnek osztrák katonák a magyar kerítéshez

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.29 | 06:26

Az osztrák parlament úgynevezett főbizottsága szerdán jóváhagyta, hogy Ausztria katonákat küldjön a magyar-szerb határ védelmének segítésére.

Az osztrák parlament úgynevezett főbizottsága engedélyezte, hogy az osztrák hadsereg egy legfeljebb 85 főből álló egységet, és szükség esetén további negyven katonát küldjön a magyar-szerb határszakaszhoz. A küldetés kezdetben fél évig tart majd.

A Zöldek pártja nemet mondott

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter még a döntés előtt elmondta, hogy mit csinálnának a magyar-szerb határon az osztrák katonák: szállítási, felderítési és elsősegélyhez kapcsolódó feladatokat látnának el. Ő úgy számol, hogy a katonák már októberben Magyarországra érkezhetnek. Doskozil szerint a cél az, hogy a két ország közösen dolgozzon a határok őrzésén.

A javaslatot a kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP), valamint az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Neos liberális párt és a Stronach Csapata (Team Stronach) nevű párt is jóváhagyta. A parlamenti pártok közül egyedül a Zöldek pártja ellenezte.

Röszke, 2016. szeptember 20. Lengyel, valamint magyar rendõrök és katonák járõröznek a szerb-magyar határnál Röszke térségében 2016. szeptember 20-án. A V4 tagállamok határrendészeti együttmûködésének keretében október 29-ig 25 lengyel rendõr és 24 határõr teljesít szolgálatot Magyarországon. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Lengyel, valamint magyar rendőrök és katonák járőröznek a szerb-magyar határnál – MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Zöldek alkotmányjogi szempontból tartották aggályosnak a katonák küldését, ami szerintük sem békefenntartó, sem mentési, sem gyakorlatozási célt nem szolgál. Ausztria ugyanis semleges ország. A párt szerint a humanitárius segítségnyújtás csupán ürügy, amelynek során a katonák rendőri feladatokat látnak el.

A liberális Neos ugyan támogatja a katonák küldését, de a párt sem biztos abban, hogy jogilag rendben van a dolog. Megítélésük szerint a bevetés “homályos” jogi alapokon nyugszik.

Rendőrök már jöttek

Az osztrák hadsereg tavaly ősz óta a belügyminisztériumi munkát támogató műveleti tevékenységet végezhet annak érdekében, hogy fenn tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. Eddig a katonák az osztrák határ mentén elsősorban humanitárius segítséget nyújtottak, de az osztrák határ őrizetében is segítették a rendőrség munkáját.

Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a magyar-szerb határhoz, így támogatva a magyar határ védelmét. A rendőrök augusztus elején kezdték meg a munkát.

Ezen kívül osztrák parlament főbizottsága szerdán jóváhagyta Ausztria nagyobb arányú részvételét az Európai Unió Sophia elnevezésű, Földközi-tengeri missziójában és a NATO által vezetett afganisztáni küldetésében.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló