Belföld

Kegyetlenül kizsigerelték a diákokat a kormány gyerektáborában

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.29 | 10:18

A zánkai tábor boltjában napi nyolc óránál hosszabb ideig dolgoztatták a középiskolásokat, még késő este is.

Nem biztosítottak 12 órás pihenőidőt a diákmunkásoknak, miközben arra azért ügyeltek, hogy papíron minden szabályosnak tűnjön. A  beosztásban és a jelenléti íven ezért nem ugyanazok az adatok szerepeltek – állították a gyerekmunka érintettjei a Népszavának. A 16-17 éves diákok elpanaszolták, milyen

méltatlan körülmények között dolgoztak nyáron a zánkai tábor vegyesboltjában.

A délutáni műszak 13.40 perckor kezdődött és 22.00 óráig tartott, ám a boltfeltöltést-takarítást ezt követően kellett elvégeznünk, vagyis esetenként 1,5-2 órával tovább dolgoztunk. Ez egyrészt rendkívüli munkaidő, másrészt éjszakai munkavégzés, márpedig 18 év alatti munkavállalók esetén mindkettő jogszabályellenes. A rendkívüli éjszakai munkáért bért nem kaptunk, kiskorúként hivatalosan nem is kaphattunk, de munkaidő-kompenzációt, szabadidőt is csak ritkán.

Heti két szabadnapunk volt, és a legtöbb esetben tíz óránál többet dolgoztunk

idézi a Propeller B-t, akinek a szavait többen megerősítették. Egy másik diáknak délutánra kellett cserélnie a műszakját, így éjjel fél tizenkettőig dolgozott, emiatt pedig másnap elaludt. Húsz percet késett, de 2,5 órás túlóra volt a büntetés. Ezt szóvá tették vezetőjüknek, és ugyan 15 órára módosították a délutáni műszak kezdetét, 23 óra utáni zárással, de ez egyrészt továbbra sem szabályos, másrészt pedig ellehetetlenítették a panaszkodó diákot.

Július 31-én, a munkaidőm utolsó tíz percében a részlegvezető közölte,

nem szeretné velem folytatni a közös munkát. Végül, miután a panaszom után két hétig nem szólt hozzám, lényegében felmondatott velem. Azt mondta, menjek vissza jövőre, ha érettebb leszek – meséli az érintett. A Népszava kérdéseit – azt is érzékeltetve, hogy az esetek egyediek és időszakosak – elküldte az Erzsébet Gyermektáborok sajtóosztályára, ahonnan az üzemeltetéssel összefüggő személyi kérdésekben illetékes Kft.-hez irányították a lapot. Onnan azonban megismételt megkeresések után sem kaptak választ.

Megrázó: tizenkét éves gyerekmunkások, akik évek óta börtönben élnek, felnőttek mellett


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló