Belföld

Ennek sokan nem fognak örülni: Betilthatják a fiatalok kedvenc italát

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.10.05 | 10:48

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője; ezt a politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be.

Fotó: Pexels

Mind a ketten háromgyermekes édesapák vagyunk, így a gyermekvédelem nálunk a politikai feladaton túl szülői kötelességet is jelent

– fogalmazott Hollik István (KDNP). Hozzátette: jól látják a gyermekekre leselkedő veszélyeket, amelyek egyike az energiaitalok akár mindennapos fogyasztása.

Megemlítette: az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt. Ez teljesen világossá teszi, hogy a termékek fogyasztása ebben a korosztályban egészségügyi kockázatot jelent – mondta.

Frakciótársa, Nacsa Lőrinc arra emlékeztetett: egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. A tanárok pedig arról számolnak be: gyakori, hogy “a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán”, mert akkor múlik el az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitalok hatása.

Egyértelmű tehát, hogy ebben az ügyben lépnünk kell

– jelentette ki Nacsa Lőrinc, az alkoholtermékekhez hasonló besorolás mellett érvelve.

Rendkívül pozitív lépés és kiemelkedően jó hír minden szülő és egészségügyi szakember számára, hogy a kormány mérlegeli a 18 év alatti fiatalok számára az energiaitalok betiltását – írta a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Ez a kezdeményezés nem csupán a fiatal generáció egészségét védi, hanem egyértelmű üzenetet küld a társadalom számára az egészséges életmód fontosságáról

– fogalmaztak.

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az energiaitalok “extrém magas koffein- és cukortartalma komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generáció számára”. Így továbbra is elkötelezettek abban, hogy korlátozzák ezekhez a termékekhez való hozzáférhetőséget – olvasható.

Mint írták, a Ficsak számára kiemelt prioritás, hogy az energiaitalok vásárlása csak 18 éven felülieknek legyen lehetséges, például kizárólag dohányboltokban történő értékesítés révén.

A Ficsak elkötelezetten támogat minden olyan intézkedést, amely a gyermekek és fiatalok jólétét és biztonságát szolgálja – áll a kommünikében.

Kitértek arra, az évek során a szervezet több sikeres kampányt is véghezvitt az egészséges táplálkozás és a tudatos szülői magatartás érdekében, beleértve az egészséges iskolai büfékért folytatott harcot. A szülők és a Ficsak közös erőfeszítései révén számos gyermek egészségére káros termék került ki az iskolák kínálatából – írták.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló