Belföld

Brutálisan drágulhatnak az alapélelmiszerek – 25 százalékkal nőhet a liszt ára

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.06 | 18:48

A G7 számolt be arról, hogy tavaly ilyenkor, azaz 2020 szeptemberében az Aldiban és a Lidlben körülbelül egyszerre, és forintra megegyező mértékben emelkedett a legolcsóbb, azaz sima BL55-ös liszt ára.

Tehát a lap szerint tavaly szeptemberben az augusztus végi 109 forintról egységesen 119 forintra ugrott a két diszkontban a liszt kilónkénti ára. Makrogazdasági szinten már tavasz óta a csapból is az folyik, hogy a járvány után meglódul az infláció, emellett a sütőipari szakmai szervezetek is a liszt jelentős drágulását vetítették előre. A sokakat érdeklő kérdés azonban mindig az, hogy ez mikor és milyen mértékben jelenik meg az üzletekben. Szeptember 30-án az Aldiban tapasztalták először azt, hogy egy év változatlanság után.

119-ről hirtelen 149 forintra emelkedett a liszt ára, vagyis a tavalyinál sokkal nagyobbat, 25 százalékot ugrott.

A Lidlben, a Penny Marketben és a Tescóban szeptember utolsó napján ugyan még találtak 119 forintos lisztet , de cikkünk írásakor, azaz október 4-én hétfőn már a Lidlben is 149 forintba került a liszt.

A liszt (nyilvánvalóan nagykereskedelmi szintről érkező) drágulása azonban a vizsgált három népszerű alapvető pékipari terméknél, a félbarna kenyérnél, a zsemlénél és a kiflinél még nem mutatkozik meg. A kenyér kilójának ára a három diszkontláncban (Aldi, Lidl és Penny Market) továbbra is 249 forint, a Tescóban pedig változatlanul 259 forint.

A másik alaptermék, amelynek árában az infláció látható, a napraforgó étolaj.  A lap havi szinten a Penny Marketben 0,7, az Aldiban 0,9, a Tescóban 1,9 százalékos drágulást mér, a Lidlben pedig 1 százalékos csökkenést tapasztaltak. Az éves változás tekintetében azonban más a képlet.

Tavaly szeptember végéhez képest ugyanis az Aldiban 0,4, a Lidlben viszont 5,6 százalékos a mért áremelkedés

Forrás: Propeller.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló