Belföld

Eladnál valamit a neten? Vigyázz, mert a csalók levadászhatják a banki adataidat!

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.07 | 18:18

Az OPT bank tájékoztatta ügyfeleit, miszerint újabb csalási hullám veszi célba a bankok ügyfeleit, ezúttal olyan gyanútlan eladók a célpontok, akik feleslegessé vált tárgyaikat kínálják eladásra az interneten.

A visszaélésen keresztül ugyanis a vásárlónak hitt személy megszerezheti a banki adatokat és a bankszámlán lévő teljes összeget.

A visszaélés jellemzője, hogy a csalók vevőként jelentkeznek, akik a csomagot valamelyik népszerű csomagküldő szolgáltatással kérik kézbesíteni. Emiatt elküldik a csomagküldő oldal linkjét – ami természetesen hamis – jellemzően valamilyen üzenetküldő alkalmazás (WhatsApp, Viber) használatával.

A link egy a csomagküldő oldalára kísértetiesen hasonlító oldalra irányít, ahol előbb regisztrálni kell, majd az áldozatot átirányítják egy, az OTP internetbank belépő oldalára hasonlító oldalra. Itt a belépéshez szükséges összes érzékeny banki adatot bekérik (bankszámlaszám, jelszó, internetbanki azonosító, SMS jóváhagyó kód).

Az adatok birtokában az elkövető be tud lépni az áldozat netbankjába, és akár a bankszámlán lévő teljes összeghez hozzáférhet.

Mit tehetsz, hogy ne válj áldozattá?

Ne nyisd meg a vásárló által küldött, csomagküldő szolgáltatás weboldalára átirányító linket! Amennyiben mégis megnyitottad a linket, semmilyen banki azonosítódat ne adj meg!

Mindig ellenőrizd az egyes számlatranzakciókhoz kapcsolódó banki üzenetek tartalmát, azokat ne automatikusan hagyd jóvá! A bank üzenetei minden esetben tartalmazzák magát a megerősítésre váró műveletet is.

Ha olyan üzenetet kapsz, amely nem az általad szándékolt műveletet tartalmazza, azt semmiképpen se hagyd jóvá!

Minden esetben ellenőrizd a böngésző címsorában szereplő címet, és amennyiben az a legkisebb mértékben is eltér az OTP internetbank belépő oldalának címétől, illetve nem „.hu”-ra végződik, azonnal zárd be a böngészőt!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.